16.3  Vērtējumu ievadīšana

16.3.1  Manuālā skaitlisko vērtējumu ievadīšana

Lai pievienotu vērtējumus, vērtējumu grāmatā ieslēdz rediģēšanu, nospiežot pogu Ieslēgt rediģēšanu (Turn editing on), kura atrodas loga labajā augšējā stūrī. Vajadzīgajā vienību kategorijā pretī studentam, teksta lodziņā ieraksta vērtējumu (punktus, atzīmi). Kursa vērtējumu atjaunošana automātiski nenotiek. Kad salikti vērtējumi, tos obligāti atjauno ar pogas Atjaunināt (Update) palīdzību. Vērtējumu atjaunošanu var veikt arī ar Enter taustiņa palīdzību (skat. 88. att.).

88. att. Vērtējumu ievadīšana

Ievadot vai apskatot vērtējumus lielā tabulā rodas grūtības atrast nepieciešamās šūniņas. To var atvieglot, izmantojot vērtētāja atskaites tabulas rindiņu vai stabiņu iezīmēšanu (marķēšanu). Ieklikšķinot attiecīgo rindiņu vai stabiņu virsrakstu daļā tukšajā vietā attiecīgais stabiņš vai rindiņa tiek iekrāsota citā krāsā. Iezīmēto elementu piemērs attēlots 89. att., kurā ar sarkaniem ķeksīšiem parādīts, kurās vietās jāklikšķina ar peles kreiso pogu, lai iegūtu attiecīgo iezīmējumu. Marķējumu noņem, vēlreiz noklikšķinot attiecīgajās vietās.

89. att. Rindiņu un stabiņu iezīmēšana

Lai varētu izmantot iezīmēšanu, interneta pārlūkprogrammā jābūt atļautai JavaScript izmantošanai (pārlūkprogrammā Mozilla Firefox1 ieslēgta pēc noklusējuma).

Lai saliktos vērtējumus nesabojātu, ir iespējams vērtējumu vienību aizslēgt, noklikšķinot attiecīgajā stabiņā uz atslēdziņas piktogrammas. Tādā pašā veidā vienību var atslēgt. Ja vienībai ir norādīts minimālais vērtējums, pie kura tiek uzskatīts, ka šī aktivitāte ir nokārtota, tad aizslēdzot (vai arī neaizslēdzot) uz atslēdziņas, vērtējumi, kas mazāki par norādīto minimāli nepieciešamo, iekrāsojas sarkanīgā krāsā un lielāki — zaļā krāsā (skat. 90. att.).

90. att. Vērtējumu vienību aizslēgšana un slēpšana

16.3.2  Automātiskā vērtēšana

16.3.2.1  Testu vērtēšana

Kursā izmantotā testa rezultātu pievienošana vērtējumu grāmatā notiek automātiski. Ja veidojot testu ir norādīta vērtējumu kategorija, kurai tas piederēs, tad tests tiks ievietots attiecīgajā kategorijā. Ja kategorija nav norādīta, tad pēc noklusējuma testa Vērtējumu kategorija (Grade category) būs Bez kategorijas (Uncategorised). Pēc testa izpildes rezultāti automātiski nonāk vērtējumu grāmatā. Vērtējumu grāmatas piemēru ar testa vērtējumu skat. 91. att.

91. att. Testa novērtējums vērtējumu grāmatā

16.3.2.2  Forumu vērtēšana

Forumu vērtēšana ļauj lietotājiem novērtēt ziņojumus forumā.

Ziņojumus forumā var vērtēt ar skaitliskām vērtībām vai vērtībām no savas izveidotās skalas. Foruma novērtējums var būt iekļauts arī kā daļa no studenta atzīmes. Piemēram, pasniedzējs var izmantot vērtēšanu skalu forumos pēc pasūtījuma un ļaut studentiem novērtēt ziņojumus forumos.

Forumu vērtēšanai jābūt atļautai un potenciālajam vērtētājam jābūt atļautai lomai to darīt. Pēc noklusējuma, pasniedzējiem ir šī loma. Pasniedzēja lomā ietilpst arī iespēja dot atļauju studenta lomai noteiktā forumā, piešķirt ziņojumiem vērtējumus.

Kad vērtēšana ir atļauta, tad attiecīgais lietotājs (skolotājs) var redzēt Novērtēt... (Rate...). Izvēlnē parādīsies iespējamie vērtējumi, kurus foruma veidotājs izvēlējies foruma parametros. Viens lietotājs var novērtēt vairākus ziņojumus vienā laikā. Kad lietotājs ir novērtējis ziņojumu, viņam ir jānospiež poga Iesūtīt manus jaunākos novērtējumus (Send in my latest ratings).

Lai forumu varētu novērtēt, tad izveidojot vai rediģējot forumu sadaļā Vērtējums (Grade) laukā Vidējošanas tips (Aggregate type) (standarta variantā ir ielikta vērtība — Nav reitingu (No ratings)) ir jāizvēlas vērtēšanas veids:

  • Reitingu vidējais (Average of ratings) — visu foruma vērtējumu summa dalīta ar novērtējumu skaitu;
  • Reitingu skaits (Count of ratings) — cik reizes ziņojumi tika novērtēti;
  • Maksimālais reitings (Maximum rating) — vislielākais vērtējums no ieliktajiem vērtējumiem konkrētam lietotājam;
  • Minimālais reitings (Minimum rating) — vismazākais vērtējums no ieliktajiem vērtējumiem konkrētam lietotājam;
  • Reitingu summa (Sum of ratings) — cik reizes ziņojums tika novērtēts.

Kad ielikts viens no augstāk minētajiem vidējošanas tipiem, kļūst pieejams lauks Vērtējums (Grade).

Foruma vērtējumu organizēšana parādīta 92. att.

92. att. Foruma vērtēšana

16.3.3  Skalas izmantošana vērtēšanā

MOODLE sistēmā vērtēšanu var veikt, izmantojot arī savu veidoto skalu (piem., skalas nosaukums “V1” ar vērtībām: “Teicami”, “Labi”, “Slikti”).

Vispirms tiek izveidota skala, kura tiek piesaistīta aktivitātēm vērtējumu kategorijā. Vēlāk to var izmantot vērtētājs aktivitātes novērtēšanā (skat. 93. att.).

93. att. Jaunās skalas izveide un piesaiste aktivitātei

Veidojot vērtējumu skalu, obligāti jānorāda skalas nosaukums un pašas vērtības, kas tiek atdalītas ar komatiem.

Izveidoto skalu var izmantot tādās aktivitātēs kā forumos (Forums), testos (Quizzes), uzdevumos (Assignments), nodarbībās (Lessons), žurnālos (Journals), semināros (Workshops) kā arī SCORM aktivitātēs (SCORM/AICC).

Ja vēlas skalu labot, to jāatslēdz tajās aktivitātēs, kurās tā tika izmantota. Tad skalai parādīsies rediģēšanas piktogramma.