2.2  Lomas e-mācību sistēmā

Uzsākot darbu ar e-mācību sistēmu, ikvienam lietotājam nepieciešams reģistrēties — norādīt savu lietotājvādu un paroli. Izmantojot lietotājvādu, sistēmas administrators norāda, kādu lomu vai lomas lietotājs sistēmā varēs pildīt. Lietotājam dažādās sistēmas vietās var būt atšķirīgas lomas, piemēram, vienā kurša viņš ir pasniedzējs, bet citā — students.

Moodle e-mācību sistēmā izmantotās lomas paskaidrotas 2. tabulā.

2. tabula. Dalībnieku lomas e-izglītības vidē

Termins Skaidrojums
Administrators Administrators maina sistēmas globālos iestatījumus, reģistrē lietotājus uz kursiem, pievieno visiem sistēmas lietotājiem paredzētus paziņojumus.
Kursu reģistrētājs Veido sistēmā jaunus kursus un piešķir lietotājiem pasniedzēja lomas kursos.
Pasniedzējs Pasniedzējs e-kursos ievieto mācību materiālus, veido testus, pievieno uzdevumus un organizē mācību procesu.
Nerediģējošais pasniedzējs Var sekot studentu aktivitātēm un izlikt vērtējumus, bet nevar mainīt kursa saturu.
Klausītājs (students) Klausītāja loma ir noklusētā kursa dalībnieka loma. Klausītāji var apskatīt kursa materiālus, izpildīt testus, uzdevumus, piedalīties diskusijās forumos, bet paši nevar ievietot mācību materiālus. Bieži šo lomu dēvē arī par studenta lomu.
Viesis Viesiem atļauta tikai lasīšana un skatīšanās kursā — viņi nekādi nevar izmainīt kursa saturu, Viesiem nav atļauts publicēties forumos, rediģēt viki lapas, piedalīties tērzēšanā, pildīt testus, iesniegt uzdevumus,veidot šķirkļus datu bāzēs un vārdnīcās.
Autentificējies lietotājs Kad lietotājs pieslēdzas sistēmai ar savu lietotājvārdu, viņš automātiski saņem autentificēta lietotāja saturu. Tas ļauj publicēties forumos, pildīt aptaujas vai veikt citas aktivitātes ārpus saviem Moodle e-kursiem.