8. Drošība, dublējumi (rezerves kopijas)

Moodle vide ir intuitīvi saprotama, tātad paredzēta eksperimentālai pieejai – visu, ko Jūs radāt, Jūs varat arī mainīt vai nodzēst. Ja gadās kursu ļoti sabojāt, to var atjaunot no rezerves kopijas, kuru Jūs taču uztaisījāt. Ja neuztaisījāt, parasti sistēmas līmenī tiek regulāri veikta e-kursu dublēšana. Šajā gadījumā jāsazinās ar sistēmas adiministratoru. Servera administrators parasti veic regulāru rezerves kopiju (backup) veidošanu. Neraugoties uz to, kursu veidotāji savus kursus var dublēt paši. Lai veidotu kursa rezerves kopiju, Administrācija panelī spiežu uz “Dublējums”, ieķeksē visu (izņemot žurnālfailus jeb Log failus), iziet vedni un apstiprina (jaunākajās MOODLE versijās skolotāju veidotās rezerves kopijās nav iespējams iekļaut lietotāju datus). Dublējums būs atrodams .zip faila veidā mapes Faili apakšmapē “backupdata”, no kurienes to var lejupielādēt un saglabāt savā datorā. Ja kursu izdodas sabojāt, to no šī faila var atjaunot, ejot administrācijas panelī “Atjaunot”. To var izmantot arī kursa pārcelšanai uz citu serveri. Kursa rezerves kopija (dublējums) būtu jāveido pēc katrām būtiskām un veiksmīgām izmaiņām kursā, bet nevajag serveri lieki piesārņot ar daudzām liela izmēra rezerves kopijām, tādēļ labā prakse ir dzēst vecās un aktualitāti zaudējušās rezerves kopijas, atstājot vienu vai dažas. Rezerves kopijas .zip failu var lejuplādēt un glabāt savā datorā, CD vai DVD diskā. Savukārt datus no viena kursa uz citu var pārkopēt ar “Import Course data” (ja fails ir par lielu augšupielādei, sazinieties ar administratoru).

Būtiski svarīgi ir sargāt savas paroles, lai tās neiegūtu kāds skolēns un kursā nesāktu mainīt vērtējumus u.c. Lietojiet sarežģītas un garas paroles, kuras nevar noskatīties no klaviatūras – laba parole ir vismaz 8... 16 simbolus gara un satur gan lielos burtus, gan mazos burtus, gan ciparus un, ja serveris atļauj, arī speciālos simbolus, piem., iekava, zvaigznīte. Savā MOODLE lietotāja profilā norādiet reālu e-pasta adresi (ja dotajā serverī ir atļauts lietotājam rediģēt e-pasta adresi), jo uz to MOODLE sistēma Jums nosūtīs paroli, ja tā būs aizmirsta. Beidzot darbu, vienmēr atslēdzieties no MOODLE vides un aizveriet visus pārlūkprogrammas logus.

Pārlūkprogrammā jāizslēdz paroļu saglabāšanas funkcija (tas īpaši svarīgi, ja neesat datora vienīgais lietotājs):

  1. Microsoft Internet Explorer tā atrodas Tools/ Internet Options/ Content/ Auto Compleet/ Setings, kur noņemam visus ķekšus un spiežam OK. Strādājot pie publiski pieejamiem datoriem pirms un pēc darba der izdzēst pārlūkprogrammas kešu, piem., IE7: Tools/ Internet Options/Browsing history/Delete/ Delete all/ Yes .

  2. Mozilla Firefox šī iespēja atrodas Tools/ Options/ Privacy/ Private Data, kur ieliekam ķeksi pie „Always clear my private data when I close Firefox” un, lai tas tiešām notiktu, tepat zem Settings saliekam visus ķekšus, izņemot „Ask me before cleaning private data”. Savukārt tepat jābūt ieliktam ķeksim „Accept cookies from sites” jo MOODLE lieto sīkdatnes (cookie), bet te nolaižamajā izvēlnē izvēlieties Keep until: „I close Firefox”, lai sīkdatnes dzēstu, kad aizver pārlūkprogrammu.