6. Resursu pievienošana

6.4. Grāmatas veidošana HTML režīmā

Liela apjoma materiālu izstrādei un ievietošanai efektīvs rīks ir Grāmata, tā ir HTML tīmekļa lappušu strukturēts kopums ar izdrukas iespēju, tās veidošanu sāk pašsaprotami resursu pievienošanas nolaižamajā izvēlnē – “Grāmata” (“Book). Grāmatas konfigurācijas lapā ierakstām virsrakstu, komentāru, nodaļu numerācijas veidu, piemēram, skaitļi un spiežam “Saglabāt un parādīt” (skat. 15. att).

Grāmata 1

15. att. Grāmatas pamatiestatījumi.

Grāmatas parādīt lapā, kā redzam, mēs neko neredzam, jo grāmata vēl ir tukša un ir jāturpina tās veidošana. Ierakstām pirmās nodaļas virsrakstu un lielajā laukā zem tā iekopējam pirmās nodaļas tekstu, pievienojam attēlus analogi kā veidojot vienu atsevišķu HTML lapu. Tad spiežam “Saglabāt izmaiņas” un nonākam šīs nodaļas apskatīšanas režīmā.

Lai pievienotu nākamo nodaļu, spiežam loga kreisajā augšējā stūrī sarkanu plusiņu “+” pie tās nodaļas, aiz kuras vēlamies pievienot jaunu nodaļu. Ja pievienojam apakšnodaļu, tad nodaļas rediģēšanas rīka logā jāieliek atbilstošs ķeksis, arī šeit attēlus pievieno atsevišķi ar rīku “Ievietot attēlu” (skat. 16. att.).

Grāmata 2

16. att. Grāmatas nodaļas veidošana/ rediģēšana.

Kad grāmata izveidota, vai pabeigts dotais tās veidošanas posms, spiežam “Izslēgt rediģēšanu” un tad varam pārlūkot grāmatu lietotāja režīmā. Poga “Atjaunināt šo Grāmata” dod iespēju mainīt grāmatas pamatiestatījumus. Grāmata ir ērti lietojama, visu laiku ir redzams satura rādītājs, var izdrukāt kā vienu nodaļu, tā visu grāmatu. Ja datorā ir instalēts virtuālais PDF printeris, ar pārlūkprogrammas File/ Print (Ubuntu Linux tas noklusēti iekļauts sistēmā, Microsoft Windows šim nolūkam var pieinstalēt, piemēram, programmiņu PDF Creator no http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/), tad ir viegli veidot PDF failus no grāmatas izdrukas skata.