1. SASKARSME KĀ NEATŅEMAMA CILVĒKA DZĪVES SASTĀVDAĻA (M.Dūka)

1.1. SASKARSMES FUNKCIJAS (M.Dūka)

Saskarsmes funkcijas (S.Omarova 1994, R.Verderber, K.Verderber 2009) ir cieši saistītas ar cilvēka sociālo vajadzību apmierināšanu. Šo sociālo vajadzību apmierināšana realizējas ar:

Regulatīvo funkciju – tās ietvaros realizējas partneru savstarpējā iedarbība, ietekme. Cilvēks ietkmējot savu partneri, cenšas panākt sev vēlamo rezultātu. Te tiek izmantoti dažādi ietekmēšanas veidi – pārliecināšana, kritika, uzslava u.c. Piemēram, lai pārliecinātu jaunieti par to, ka jāmācās ir regulāri, skolotājs uzskaita virkni faktu, kas apstiprina viņa teikto.

  • Izziņas funkciju – tās ietvaros tiek iegūta informācija par sevi, citiem cilvēkiem, apkārtējo vidi. Kopā strādājot, mācoties, cilvēks iegūst informāciju par partneru uzvedību, zināšanām, vairāk uzzina arī par sevi, savām spējām utt. Piemēram, strādājot grupā audzēkņi gūst ieskatu par savu grupas biedru zināšanām, spēju kopīgi veikt doto uzdevumu u.c.
  • Ekspresīvā funkciju – tās ietvaros cilvēks pauž savas emocijas, pārdzīvojumus. Veiksmīga šīs funkcijas realizācija saistīta ar spēju atpazīt savas un citu emocijas, vadīt un kontrolēt savas emocijas, neļaut emocijām vadīt savu uzvedību. Piemēram, pārāk spēcīga emocionāla reakcija, apspriežot kādu svarīgu jautājumu, var apgrūtināt šī jautājuma risināšanu.

Sociālā kontroles funkciju - tā bieži tiek realizēta kā pozitīvu ( uzslava, pozitīvs pastiprinājums ) vai negatīvu ( kritika, nopēlums, ignorēšana) kompleksu realizācija, lai ietekmētu partnera uzvedību. Piemēram, nereti cilvēki izsaka komplimentus citam cilvēkam, lai noskaņotu pozitīvi pret viņu tālāk izteikto prasību vai lūgumu izpildi.

Socializācijas funkciju - tā ir viena no svarīgākajām funkcijām. Tās ietvaros cilvēks apgūst saskarsmes prasmes, attīstās kā personība utt. Tā nodrošina cilvēka attīstību, arvien jaunu komunikācijas prasmju apgūšanu, pieredzes uzkrāšanu. Piemēram, lai labāk apgūtu komunikācijas prasmi, cilvēks mācās vērot citu cilvēku uzvedību, mācās labāk kontrolēt savu runu, kustības.

Vingrinājumi:

  1. Pamēģiniet atcerēties kādu reālu situāciju, izanalizējiet, kādas saskarsmes funkcijas tika realizētas, kura šai situācijā bija galvenā.
  2. Pārdomājot savu saskarsmes pieredzi, mēģiniet noteikt, kurās situācijās Jūs visvairāk izmantojiet regulatīvo funkciju, ekspresīvo funkciju vai citas saskarsme funkcijas.