Ievads

Ikviens mācību process saistīts ar saskarsmi, kurā izpaužas gan cilvēka saskarsmes prasmes, gan personības īpašības, gan profesionālā kompetence. Tāpēc ir svarīgi padziļināt zināšanas par saskarsmē notiekošajiem procesiem un vispārīgām likumsakarībām, personības īpašībām, kas ietekmē cilvēku savstarpējas attiecības, nosaka saskarsmes un mācību vidi. Mācību procesā svarīgi veidot labvēlīgu vidi, tāpēc nozīmīgas ir zināšanas par to, kas veido labvēlīgu vai nelabvēlīgu saskarsmes vidi.Paaugstinot kompetenci saskarsmē un paplašinot zināšanas par identitātes veidošanos, palīdzēs skolotājiem labāk izprast jauniešu darbību un uzvedību. Svarīgi arī paplašināt zināšanas par saskarsmi vienaudžu vidū, kā arī saskarsmes īpatnības dažādu vecumu cilvēku vidū. Salīdzinot atšķirības saskarsmes procesos dažādu vecumu grupās, pieaugušie, tai skaita skolotāji, labāk izpratīs jauniešus, saskatīs atšķirības saskarsmē, kas nosaka saskarsmes veidus ar vienaudžiem un dažādu vecumu grupās. Paplašinot zināšanas par sevi un citiem, cilvēki labāk izprot savu un citu uzvedību, darbības motivāciju. Tas savukārt palielina cilvēka drošības izjūtu, paaustinās pašapziņu un samazinās trauksmes izjūtu, kas tālāk var radīt stresu, pašsajūtas un veselības pasliktināšanos.

Skolotāju profesija ir viena no tām profesijām, kas visvairāk pakļauta stresam un izdegšanai. Tas saistīts ar to, ka skolotājiem bieži vērojama sakarsmes pārsātinātība, emocionālā pārsātinātība. Izdegšana savukārt samazina skolotāju personiskos sasniegumus, kas varētu radīt profesionālās kompetences samazināšanos. Tas mazinās arī jauniešu mācību motivāciju, novedīs pie mācīšanās procesa un iegūto zināšanu un prasmju pasliktināšanos. Sniegtajā materiālā skolotāji gūs iespēju paši atpazīt stresa simptomus, vadīt stresu, uzlabojot savu psihisko veselību un profesionalo darbību. Mūsdienu apstākļos ir ļoti svarīgi atpazīt un vadīt stresu, jo stresori nav saistīti tikai ar profesionālo darbību, bet nedroša ir arī sabiedrības sociala vide, kur cilvēki papildus izjūt nedrošību par savu šodienu, tuvāko un tālāko nākotni. Tas rada nedrošības izjūtu, nepārliecinātību par sevi, savu darbību, papildus spriedzi ģimenē, un tas atsaucas uz profesionalo darbību.

Mācību materiāls sniedz ne vien teorētiskās zināšanas, bet satur arī pārbaudes materiālus un praktiskus uzdevumus. Tas palīdzēs skolotājiem teoretiskās zināšanas pārbaudīt, pārdomāt un izmantot savā ikdienā, uzlabot savu profesionālo kompetenci.

Pozitīvi veidota saskarsme paaugstinās jauniešu mācību motivāciju, samazinās konfliktu rašanos gan vienaudžu, gan jauniešu un skolotāju starpā, uzlabos savstarpējās attiecības. Tas samazinās spriedzi skolotāju darbā, mazinās izdegšanas iespējamību, paaugstinās skolotāju profesionālās darbības efektivitāti, sniegs gandarījumu.