1. Ievads

Šis konspekts ir paredzēts tiem datoru lietotājiem, kas jau ir pazīstami ar kādu no biroja programmatūras paketēm, piemēram, Microsoft Office, IBM Lotus Symphony, Corel WordPerfect Office vai citu un vēlas strādāt ar dokumentiem atvērtajos u.c. standartos tieši bezmaksas atvērtā pirmkoda programmatūrā OpenOffice.org (OO.o). Konspekts palīdzēs OO.o vidē atrast jau pazīstamas, zināmas iespējas, rīkus, funkcijas.

OpenOffice.org var lieti noderēt ESF projekta "Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu kompetences paaugstināšana" metodisko un mācību materiālu izstrādātājiem un kursu klausītājiem – OO.o pareizi veidoti dokumenti ir viegli pārceļami e-mācību vidē MOODLE, iegūstot standartiem atbilstošu, “tīru” neredzamo HTML kodu. Tas ir svarīgi, lai materiāli visās pārlūkprogrammās attēlotos pareizi. OO.o veidotiem dokumentiem, kas eksportēti HTML, var neveikt speciālu koda attīrīšanu, kas ietaupa materiālu gala apstrādei nepieciešamos resursus.

OO.o var izmantot gan dokumentu radīšanai, gan arī .pdf un .html dokumentu veidošanai no .doc, .docx, .xls, .ppt u.c. failiem, piemēram, Microsoft Office veidotiem dokumentiem un prezentācijām. No pareizi (atbilstoši ECDL prasībām) OO.o veidotiem dokumentiem var pārkopēt tekstu pa tiešo MOODLE tīmekļa lapas vai grāmatas veidošanas rīkos, citos gadījumos ir jākopē caur tīra teksta redaktoru, piemēram, Notepad vai gEdit un MOODLE vidē vēlreiz jāveic formatēšana.

OpenOffice.org ir veidots kā vairāku programmu kopums (pakete), kurām ir vienots izskats, ideoloģija un sadarbības iespējas. OO.o 3.2 ir pieejams vairāk kā 30 valodās 9 aparatūras platformām: Windows, Linux 32-bit (rpm, deb), Linux 64-bit (rpm, deb), Mac OS Intel, Mac OS PPC, Solaris x86, Solaris Sparc. OO.o lieto atvērto dokumentu standartu (OpenDocument format), kas ir bāzēts uz XML (Extensible Markup Language) un dod iespēju izmantot datus arī no citas XML atbalstošas programmatūras. OO.o ir saderīgs ari ar Microsoft Office failu standartiem.

OO.o veidots tā, lai to varētu lietot intuitīvi, viegli atrodot nepieciešamos rīkus. Šī materiāla tapšanas brīdi jaunākā versija bija 3.2.0. Vienmēr vēlams lietot jaunākās versijas (lielākajā daļā uzdevumu der arī OO.o versijas 3.x un 2.4.x). Sīkāks OO.o apraksts atrodams http://www.openoffice.org/product/product.html. Programmaturas lejupielāde: http://download.openoffice.org/other.html#en-US, gramatikas rīki latviešu, krievu u.c. valodām lejupielādējami: http://extensions.services.openoffice.org/dictionary. OO.o lietošanas pilnvērtīgumu var palielināt, pieinstalējot vēl dažus paplašinājumus, tajā skaitā attēlu galerijas, sagataves: http://extensions.services.openoffice.org/ (Linux, piem., Ubuntu 10.04 LTS ir jau iekļauts OO.o 3.2, komponentes pieinstalējamas no Ubuntu repozitārijiem, kas gan neaizliedz manuālu instalāciju).

OO.o galvenie iestatījumi atrodas Tools/ Options. Šajā konspektā īsuma labad izmantota OO.o versija ar lietotāja saskarni jeb interfeisu angļu valodā, tomēr autors aicina lietot lokalizēto versiju ar saskarni latviešu valodā. Lielāka apjoma konspekti ir pieejami kā angļu, tā latviešu valodā [Ubuntu, 2009.], [V. Vēzis, 2006.].