2.  Sabiedrības mainība visapkārt mums un mēs mainībā — mūžības likums

Noslēdzies 20. gadsimts, viens no sarežģītākajiem gadsimtiem Pasaulē, Eiropā, Latvijā. Līdz ar 21.gs. sākumu mūsu dzīve ieiet jaunā fāzē — notiek visaptveroša DZĪVES GLOBALIZĀCIJA.

Visapkārt ārkārtīgi strauji ienākas ZINĀTNES UN TEHNIKAS PROGRESA aug mūsu dzīves AUGĻI. Gan globālā, gan lokālā mērogā jūtami daudzveidība un temps — DZĪVES SAREŽĢĪTĪBA.

Sabiedrības dzīves industriālo attīstību nomaina superindusrializācija (automatizēta lielražošana), dabisko — mākslīgais. Akcenti darbā un sadzīvē no ražošanas pāriet uz patērēšanu. Bezdarba rēgs klīst pa pasauli un tajā pat laikā krasi pieaug augsti kvalificētu speciālistu pieprasījums. Sabiedrības polarizējas un aug sociālā spriedze. Globalizācija šodien izvēršas par Rietumu vareno politekonomikas (brīvā tirgus ekonomikas un liberālisma politikas) aktīvu izplatīšanos visas pasaules mērogā. Īpaši aktualizējas MŪSDIENU RIETUMNIECISKĀ DZĪVESVEIDA ILGTSPĒJĪBA.

2. att. Pārmaiņas — gadsimtu mija

Noslēdzies gadsimts, kurā Latvija trīs reizes pārdzīvoja austrumu-rietumu dzīvesveida orientācijas maiņas. Krasi mainoties situācijai pasaulē un atgūstot valstisko neatkarību, tagad vienmēr un visur atkal ir jādomā pašiem ar savu galvu, un tas nav viegli. Taču laiks dziedē — pamazām noskaidrojas prāts, noplok pārlieku sabangotās jūtas un sava atjaunotā galva atgriežas pie sava pamata. Mūsu dzīves tālākattīstībai īpaši nozīmīga kļūst galvas un pamatnes vienotība.

3. att. Globalizācijas parādība cēloņseku skatījumā