Projekta sagatavošana

Darba apraksta publiskošana

Kad pabeigts ir svarīgākais darbs, sagatavota informācija darba aprakstam, to  publiskot iespējams dažādos veidos. Aplūkosim dažus tehniskos risinājumus.

  • Vienkāršs teksta fails. Ikviens prot strādāt ar kādu no teksta rediģēšanas programmām. Ir pieejamas vairākas sagataves .doc formātā, arī latviski: http://webquestlv.files.wordpress.com/2010/03/projekta_apraksta_sagatave_word.doc.
  • Prezentācijas. Datorprezentāciju programmās, piemēram, MS PowerPoint un OO Impress iespējams ērti pārvietoties no cita uz citu slīdu. Viens no šabloniem (angļu valodā) pieejams http://eduscapes.com/sessions/travel/powerquest1.ppt, latviski — webquestlv.files.wordpress.com/2010/03/projekta_apraksta_sagatave_powerpoint.ppt
  • Html lapas: šabloni un ģeneratori. Internetā ir pieejamas vairākas, dažādas sarežģītības pakāpes sagataves, gan angļu gan vācu valodā. Sagatavi no  http://lehrer-online.de/webquest-template.php var lejupielādēt .zip arhīva veidā. Tā satur html lapu kopu (vācu valodā). Katru lapu atver rediģēšanas programmā (piemēram, ar MS Developer, bet var izmantot arī Notepad). Arhīvā pieejama arī pamācība, kā ar to rīkoties. Vairākas dažādas sarežģītības html sagataves ir pieejamas http://webquest.sdsu.edu/LessonTemplate.html.
  • 1,2,3 Tu WebQuest ir vienkārša WebQuest apraksta izveides forma, kur attiecīgajos laukos jāiekopē teksts (pieejama http://www.aula21.net/Wqfacil/webeng.htm). Ģenerators izveido html dokumentu. Ērti lietojama veidne (angļu valodā) ir http://questgarden.com/. Tajā reģistrētajiem lietotājiem 30 dienas ir bezmaksas pieeja, pēc tam – 20USD par diviem gadiem. Izveidot WebQuest šajā serverī var arī nemaksājot, bet pēc 30 dienām to nav iespējams vairs rediģēt.
  • Blogi. Tie ļauj ievietot internetā strukturētu daudzveidīgu informāciju bez specifiskām zināšanām par html. Internetā pieejamas vairākas blogu platformas, no tām kā piemērotākā WebQuest izveidei tiek izmantota wordpress.com, jo vienā blogā ir iespējams izveidot vairākus dokumentus. Īsa pamācība iesācējiem pieejama šeit

WebQuest sagatavošana skolotājam ir laikietilpīgs un darbietilpīgs process. Internetā publicēti desmitiem tūkstošu sagatavotu darba aprakstu. To pielāgošana ļauj ietaupīt gan laiku, gan darbu. Arī pašu izveidotu projekta aprakstu mācību darbā iespējams izmantot atkārtoti. Nepieciešams tikai aktualizēt darbam noderīgo informācijas avotu norādes un aprakstā izlabot projekta īstenošanas gaitā konstatētās nepilnības. Aprakstu var glabāt skolotājs var savā datorā, izdrukāt un izdalīt skolēniem darbam. Taču strādāt ir ērtāk, ja tas skolēniem ir pieejams skolas datortīklā, e-pastā vai interneta vietnē. Ja darba aprakstu sagatavo ar augstākminēto QuestGarden sagatavi, tas būs pieejams arī citiem QuestGarden lietotājiem, glabāsies uz QuestGarden servera, to var lejupielādēt un izvietot arī citās vietnēs.