8. ZĪMĒŠANA AR SPALVU, OTU UN ZĪMULI. CEĻU REDIĢĒŠANA

Iepriekšējās materiāla nodaļās tika aplūkots, kā izveidot vienkāršus zīmējumus, izmantojot tipveida figūras, piemēram, četrstūrus, zvaigznes, ovālus un atsevišķus taisnes nogriežņus, taču Inkscape pieejami arī citi zīmēšanas rīki, kas dod iespēju veidot objektus līdzīgi, kā zīmējot, piemēram, ar rakstāmspalvu, zīmuli vai otu.

Šajā nodaļā vēl aprakstīsim aizliešanas jeb spainīša rīku Bucket, kas īsti nelīdzinās nevienam materiālam instrumentam, bet noder vektorgrafikā, kā arī rediģēšanas rīku Node Tool, kas lietojams praktiski jebkura objekta formas rediģēšanai.

Rīks
Taustiņš

Poga

Vadības josla un pielietojums

Bezier Pen
B


Ceļu zīmēšana ar taišņu vai līkņu nogriežņiem, pēc izvēles piemērojot tiem formu.

Pencil
P


Ceļu zīmēšana ar brīvu roku, pēc izvēles piemērojot tiem formu.

Calligraphy
C

Kaligrāfija vai grafika, imitējot tradicionālos rīkus.

Nodes
N

Ceļu rediģēšana mezglu un posmu līmenī.

Šo rīku veidotos objektus sauksim par ceļiem (paths). Atšķirībā no figūrām ceļiem nav turu, kas paredzēti visa objekta formas maiņai, bet ir atsevišķi punkti, kurus savieno taisnes vai līknes nogriežņi. Punktus, kas veido ceļu, sauksim par mezgliem (nodes), bet tos savienojošās līnijas – par posmiem (segments).

Attēlā redzami trīs dažādi ceļi ar tos veidojošajiem stūru un gludajiem mezgliem, taisniem un liektiem posmiem. Iespējami arī salikti ceļi, kas satur vairāk nekā vienu līniju:


Apgūstot Bezjē spalvas un zīmuļa rīku lietošanu, ieteicams noņemt objektu pildījumu, ja tāds iestatīts, izpildot peles klikšķi paletes pirmajā lauciņā, un pēc izvēles iestatīt vajadzīgo līnijas platumu un krāsu, piemēram, 1 px, melnu, necaurspīdīgu: