15. VINGRINĀJUMI

15.1. Jaunas datnes izveidošana, darbības ar dokumentu

1. vingrinājums

1. Atvērt Illustrator lietotni un iepazīties ar tās darba vidi. Identificēt darba vidē lietotnes joslu, izvēlņu joslu, rīkjoslu un paneļus.

2. Izveidot jaunu zīmējuma datni ar vārdu vingrinajums_01 ar četrām lappusēm, kas izvietotas divās kolonnās. Attālums starp lappusēm 5 mm. Kā mērvienības izvēlēties milimetrus. Visu lappušu platums un augstums 100 mm. Pārējo dialoglodziņa New Document elementu stāvoklis kā 28. lappusē.

3. Saglabāt izveidoto zīmējuma datni ar nosaukumu vingrinajums_01.ai, dialoglodziņā Illustrator Options apstiprinot noklusētos zīmējuma datnes parametrus.

1 Tā kā datne tiek saglabāta pirmo reizi, atveras dialoglodziņš Save As. Parasti saglabāt tiek piedāvāts noklusētajā mapē, taču ieteicams izveidot jaunu mapi (piemēram, ar nosaukumu Vingrinājumi), kurā glabāt visus izpildīt uzdevumus.

4. Turpinot iepazīties ar lietotnes darba vidi, identificēt vadības paneli, dokumenta logu, cilni un stāvokļa joslu.

5. Lietotnes joslas sarakstā 02 izvēlēties darba vidi Like Photoshop, pēc tam Essentials. Pārliecināties, ka paneļu izskats katrā no tiem ir atšķirīgs.

6. Izpildīt klikšķi uz teksta ievades rīka 03 (Type Tool), pēc tam uz atlases rīka 4 (Selection Tool). Pārliecināties, ka ar katru no rīkiem mainās vadības paneļa izskats.

7. Mainīt rīkjoslas pogu izvietojumu no viena stabiņa uz diviem un pretēji.

8. Izpildīt klikšķi uz četrstūru zīmēšanas rīka 05 (Rectangle Tool). Turot pogu piespiestu, pārliecināties, ka pogas sarakstā pieejami arī citi rīki. Līdzīgi aplūkot citu rīku pogu sarakstus.

9. Pēc aplūkošanas izpildīt klikšķi uz atlases rīka 06 (Selection Tool).

10. Palielināt darba vides Essentials paneļu stabiņa platumu tā, lai būtu redzami arī paneļu nosaukumi.

11. Izvērst visas paneļu grupas, bet pēc tam tās atkal minimizēt.

12. Izpildīt klikšķi uz paneļa Transparency nosaukuma. Pārliecināties, ka izvērstajā paneļu grupā redzama aktīvā paneļa cilne Transparency un neaktīvā Gradient.

13. Izpildīt klikšķi uz paneļa Appearance nosaukuma. Pārliecināties, ka iepriekš atvērtā paneļu grupa (Transparency un Gradient) minimizējas, bet paneļu grupa ar cilnēm Appearance un Graphic Styles tiek izvērsta.

14. Vēlreiz izpildīt klikšķi uz paneļa Appearance nosaukuma. Pārliecināties, ka visi paneļi ir minimizēti.

15. Izveidot vēl vienu jaunu zīmējuma datni ar vārdu vingrinajums_02, sarakstā New Document Profile izvēloties jaunā dokumenta profilu drukāšanai (Print) ar vienu A4 formāta portretorientētu lappusi. Kā mērvienības izvēlēties milimetrus. Pārējos parametrus atstāt noklusētos.

16. Saglabāt izveidoto zīmējuma datni ar nosaukumu vingrinajums_02.ai savā darba mapē (piemēram, Vingrinajumi), dialoglodziņā Illustrator Options apstiprinot noklusētos zīmējuma datnes parametrus.

17. Aplūkot, kāda informācija par katru no atvērtajām zīmējuma datnēm redzama dokumentu ciļņu joslā.

18. Pārvietoties starp atvērtām zīmējumu datnēm ar dažādām metodēm.

19. Iepazīties ar lietotnes joslas pogas 7 (Arrange Documents) izvēlnē piedāvātajiem šo divu dokumentu izkārtošanas veidiem.

20. Zīmējuma datni vingrinajums_02.ai aizvērt.

21. Iepazīties, kādas izmaiņas notiek zīmējuma datnes vingrinajums_01.ai dokumenta logā, ja lieto izvēlnes View komandas Fit Artboard in Window un Fit All in Window.

22. Iepazīties ar lietotnes stāvokļa joslā esošā lappušu navigācijas rīka lietošanu.

23. Izvērst Artboards paneli.

24. Nomainīt visu četru lappušu nosaukumus no Artboard 1, Artboard 2, Artboard 3 un Artboard 4 uz attiecīgi Četrstūri, Elipses, Daudzstūri un Zvaigznes. Visām lappusēm noteikt centra un lappušu malu viduspunktu aizzīmju attēlošanu.

25. Saglabāt zīmējuma datnē vingrinajums_01.ai veiktās izmaiņas.

26. Izvēlēties lineālu attēlošanu katrai lappusei. Pārvietojoties starp lappusēm, pārliecināties, ka katras lappuses lineāli tiešām sākas no nulles.

27. Iepazīties vismaz ar divām iespējām mainīt mērvienības uz lineāliem. Pēc iepazīšanas kā mērvienības atjaunot milimetrus.

28. Iestatīt režģa attēlošanu dokumentā. Režģa pamatlīniju rādīšanas solis 20 mm, attālums starp katrām divām režģa pamatlīnijām sadalīts 4 daļās.

29. Saglabāt zīmējuma datnē vingrinajums_01.ai veiktās izmaiņas.

30. Iepazīties ar iespējām mainīt dokumenta apskates mērogu, ievadot vai izvēloties to tālummaiņas tekstlodziņā informācijas joslas kreisajā apakšējā stūrī, lietojot izvēlnes View komandas un lietojot tālummaiņas rīku 8 (Zoom Tool).

31. Iepazīties ar rīka 09 (Hand Tool) lietošanu.

32. Lietotnes joslas sarakstā 10 izvēlēties darba vidi Essentials, tādējādi atjaunojot tās noklusētos paneļu un rīkjoslu izskatus.

33. Aizvērt zīmējuma datni un lietotni.