3. TĪMEKĻA LAPPUŠU VEIDOŠANAS PAMATI

3.2. Tīmekļa lappušu veidošanas pamatprincipi

Tīmekļa lappušu veidošanai lieto hiperteksta iezīmēšanas valodu jeb HTML (Hypertext Markup Language). HTML ir valoda, kas, izmantojot speciālus kodus, nosaka hiperteksta dokumenta jeb tīmekļa lappuses atveidojumu pārlūkprogrammas logā.

HTML kodus sauc par tagiem (tags), un tie var saturēt:

  • teksta un dažādu objektu (tabulu, sarakstu utt.) uzbūves un noformējuma parametrus;
  • norādes uz cita veida datnēm, piemēram, attēliem, kas jāattēlo pārlūkprogrammas logā;
  • norādes uz citām tīmekļa lappusēm.
20HTML dokuments saturiski ne ar ko neatšķiras no nenoformatēta teksta dokumenta.

HTML dokumentu var izveidot vairākos veidos, piemēram:

  • lietot jebkuru vienkāršu tekstapstrādes lietotni, piemēram, Notepad. Šī veida priekšrocība ir iespēja izmantot visas HTML valodas iespējas, bet trūkums ir nepieciešamība zināt HTML valodu;
21Ar vienkāršu tekstapstrādes lietotni izveidotais dokuments parasti tiek saglabāts kā teksta dokuments ar datnes paplašinājumu txt. Lai izveidoto dokumentu atvērtu ar pārlūkprogrammu, datnes paplašinājums txt jānomaina uz htm (html).
  • lietot HTML redaktorus, piemēram, Actual Drawing, Adobe Dreamweaver, KompoZer, Web Page Maker, Microsoft Expression Web 3. Tīmekļa lappuses šajos redaktoros tiek veidotas līdzīgi kā tekstapstrādes lietotnēs, bet saglabātas kā HTML dokumenti ar datnes paplašinājumu htm (html). Šī veida priekšrocība ir iespēja ērti izveidot tīmekļa lappuses. Kā trūkums ir atzīmējams tas, ka ne vienmēr konkrēts HTML redaktors realizē visas HTML valodas iespējas.

Valodas HTML lietošanai globālā tīmekļa konsorcijs (World Wide Web Consortium, W3C) ir izstrādājis standartus. W3C ieteikto standartu lietošana ļauj, lietojot jebkuru HTML redaktoru, izveidot tīmekļa lappuses, ko var aplūkot dažādās pārlūkprogrammās. Detalizētāku informāciju var iegūt vietnē http://www.w3.org.