7. DOKUMENTS

7.1. Jauna dokumenta veidošana, dokumenta veidnes

Jaunu dokumentu var atvērt ar cilnes File Backstage skata navigācijas rūts komandu New. Šī komanda parasti ir pietiekami bieži lietota, tāpēc tās pogu 1(New) ir lietderīgi pievienot arī ātrās piekļuves rīkjoslai.

Komanda New piedāvā dokumenta veidņu (Template) sarakstu, no kura var izvēlēties nepieciešamo veidni (Template):

2

Veidne ir šablons vai forma, ko tekstapstrādē izmanto kā uzmetumu, aizpildot tukšās vietas ar vajadzīgo informāciju (piem., rakstzīmēm, iezīmēm, skaitļiem vai attēliem) un tādējādi atvieglojot atkārtotu uzdevumu risināšanu.

Jebkura jauna dokumenta pamatā ir veidne. Veidnei ir no teksta dokumenta atšķirīgs nosaukuma paplašinājums (dotx vai dotm) un ikona – 3. Pēc noklusēšanas, programmu atverot vai veidojot jaunu tukšu dokumentu ar pogu 1 (New), tiek izmantota veidne Normal.dotm, kas atbilst izvēlnes elementam Blank document.

Tāpēc, lai atvērtu jaunu tukšu dokumentu:

  • izvēlas 4 (Blank document);
  • piespiež pogu 5.

Lai dokumenta pamatam izmantotu citu veidni, atvērtā lodziņa grupā Available Templates var izvēlēties vajadzīgo veidņu grupu. Ja ir interneta pieslēgums, grupā Office.com Templates var atrast dažādas dokumentu veidnes.

Word piedāvātās veidnes parasti ir angļu valodā, taču programma Tildes Birojs piedāvā virkni veidņu latviski. Ar komandu Tildes Birojs 2008 / Veidnes un attēlu galerija var atvērt piedāvāto dokumenta veidņu sarakstu:

6

Izvēloties, piemēram, veidnes 10, tiek piedāvātas divas veidnes:

7

Veidne Fakss tabulas veidā ir sagatavota dokumenta forma, kurā dzelteni ietonētie lauki jāaizpilda ar vajadzīgo informāciju:

8

Lietotājs arī pats var izstrādāt sev vajadzīgās veidnes un saglabāt tās.

Veidņu saraksta grupā Available Templates piespiežot pogu 9, tiek atvērts lietotāja veidņu saraksts, kurā atrodamas lietotāja izstrādātās un saglabātās veidnes.