10. nodaļa KINĒTIKA

(DINAMIKA un ENERĢIKA)

Ķermeņu kustības raksturojumi

Faktoloģija (kas, kad, kur un kā ?)

Cēlonība (kāpēc tas, tad, tur tā ?)

STATIKA

*

*

*

KINĒTIKA

*

*

*


Dinamika

Enerģika

Pamatjēdzieni - spēks, darbs, enerģija

Dinamika - mācība par mehānikas parādību cēlonību, ķermeņu mijiedarbības aprakstam izmantojot spēka jēdzienu.

Spēks - cilvēku radīts jēdziens ķermeņu kopsaistības jeb savstarpējas iedarbības raksturošanai. Ikviena ķermeņa iedarbība uz citiem ķermeņiem, kā arī šīs iedarbības uztvere var tikt raksturota, izmantojot jēdzienu spēks. Aprakstot ķermeņu savstarpējo iedarbību, saka, ka ķermeņi viens uz otru iedarbojas ar noteikta lieluma un virziena spēku. Parādības novērojot, varam teikt, ka ķermeņi spēkojas. Ikviens ķermenis atbilstoši mūsu interesēm var tikt aplūkots gan kā spēka avots, gan spēka saņēmējs. Atskaites sistēmā kustošais ķermenis parasti tiek uzlūkots kā spēka uzņēmējs.

Enerģika mācība par mehānikas parādību cēlonību, ķermeņu mijiedarbības aprakstam izmantojot enerģijas jēdzienu.

Enerģija - cilvēku radīts jēdziens ķermeņu stāvokļa, kopsaistības jeb savstarpējas iedarbības raksturošanai. Ikviena ķermeņa enerģija raksturo šī ķermeņa spēju iedarboties uz citiem ķermeņiem, kā arī uztvert citu ķermeņu iedarbību. Aprakstot ķermeņu savstarpējo iedarbību, saka, ka ķermeņi saņem un atdod enerģiju. Parādības novērojot, saka, ka ķermeņi īsteno energoapmaiņu. Ikviens ķermenis atbilstoši mūsu interesēm var tikt aplūkots gan kā enerģijas avots, gan kā enerģijas uztvērējs.

Spēka lauks - telpa kā ķermeņu telpisko stāvokļu jeb iespējamo atrašanās vietu kopums, kur uz šiem ķermeņiem novērojama kāda cita ķermeņa - spēka avota iedarbība.

(Vārds spēks nozīmē iedarbību)

10001

10.1.att. Divu ķermeņu abpusēja iedarbība gravitācijas laukā

Enrģijas lauks - telpa kā ķermeņu telpisko stāvokļu jeb iespējamo atrašanās vietu kopums, kur šie ķermeņi tiek raksturoti ar noteiktām to enerģiju vērtībām.

(Vārds enerģija nozīmē iedarbības spēju)

Ikvienā procesā ķermenis maina (iegūst, atdod) savu enerģiju, kādam citam ķermenim ar šo ķermeni veicot darbu, kas raksturo dotā procesa apjomu.

Darbs - ikviena procesa apjoma raksturlielums.

Procesam īstenojoties kā noteiktai cēloņseku sakarības izpausmei, dinamikā saka, ka viens ķermenis kā spēka avots veic darbu ar otru ķermeni kā spēka uztvērēju. Enerģētikā tam pašam procesam atbilst spēka avota kā enerģijas avota noteikta enerģijas izmaiņa, šo enerģiju nododot spēka un enerģijas uztvērējam. Procesa apjoms - tas ir darbs dinamikā un enerģijas izmaiņa enerģikā.

10003

10.2.att.

Gravitācija - ķermeņu savstarpēja pievilkšanās, ko raksturo Ņūtona formulētais Vispasaules gravitācijas mijiedarbības likums : [Gravitācijas dinamika un enerģika]

10005

10.3.att. Gravitācijas spēks starp planētu Zeme un tās dabīgo pavadoni Mēnesi

Punktveida ķermeņu gravitācija ir izotropa - no virziena neatkarīga parādība

Dinamiku un enerģiku saista darba jēdziens (A = Fs; A = mgh).

10007

, kur G = 6,67. 10-11 N.m2kg-2

10.4.att. Bilingvālai terminoloģijai