1.3. Astronomiskie pētījumi

Optiskie teleskopi

Optiskā teleskopa galvenā sastāvdaļa ir objektīvs. Objektīvs ir lēca vai spogulis, kas sakopo (fokusē) starojumu, veidojot debess ķermeņu attēlus. Atbilstoši objektīva tipam izšķir refraktorus jeb lēcu teleskopus, reflektorus, jeb spoguļu teleskopus un katadioptriskos teleskopus, kuros ir gan lēcas, gan spoguļi. Astronomiskajos pētījumos lieto galvenokārt spoguļteleskopus. Tajā vietā, kur veidojas attēls, novieto starojuma uztvērēju - lādiņsaites matricu, vai citu uztvērēju. Dažos gadījumos ar teleskopu iegūst nevis attēlu, bet mēra debess ķermeņa starojuma intensitāti, vai, novietojot staru ceļā prizmu jeb difrakcijas režģi, iegūst spīdekļa spektru. Lai veiktu novērojumus, teleskops jāpagriež pret izvēlēto debess objektu. Tam jāspēj arī sekot debess spīdekļu kustībai, tāpēc lielos teleskopus aprīko ar datorvadību. Lielāko optisko teleskopu objektīva diametrs ir aptuveni 10 m, bet top arī lielāki teleskopi. Piemēram, Eiropas Dienvidu observatorijā šobrīd izmanto četrus VLT teleskopus ar 8,4 m diametru, bet mērķis ir uzbūvēt teleskopu ar 42 metru diametru. Tā spogulis būs nevis vienlaidus, bet salikts no daudziem sešstūra elementiem.

Lielākie optiskie teleskopi 21. gadsimta pirmajā dekādē

Teleskops Spoguļa diametrs Gatavs
Lielais binokulārais teleskops 2 × 8,4 m 2007
Lielais Kanāriju teleskops 10,4 m 2006
Keka teleskops 1 10 m 1993
Keka teleskops 2 10 m 1996
Dienvidāfrikas lielais teleskops 9,2 m 2005
Hobija – Eberlija teleskops 9,2 m 1997

VLT teleskops 42 m teleskops

8,4 metru teleskops VLT. Vikipēdijas attēls

Plānotais 42 metru teleskops salīdzinājumā ar VLT. Vikipēdijas attēls

Par optiskajiem teleskopiem lasi vēl projektā Astronomija tīklā

Izpēti animācijā lēcu teleskopa darbību. Izvēlies dažādus objektus (Mēnesi, Saturnu, zvaigžņu kopu) un "apskati" tos ar dažāda diametra teleskopu (4 collas - 10 cm, 6 collas - 15 cm, 8 collas - 20 cm). Salīdzini, kā izskatās objekti, aplūkojot tos caur dažādiem okulāriem. Ja attēls ir neass, regulē fokusa iestādījumu.

  • Kura teleskopa objektīva un okulāra kombinācija dod vislielāko palielinājumu (magnification)?
  • Kura teleskopa objektīva un okulāra kombinācija dod vislabāko izšķirtspēju (resolution) - iegūts vismazākais skaitlis?
  • Kura teleskopa objektīva un okulāra kombinācija dod vislielāko redzeslauku (field of view)?