3.2.1. ZIŅU RELĪZE

Ziņu relīzes stils

Ziņu relīzes sagatavošanā ir jāievēro arī vairāki nosacījumi, kas veicina ziņu relīzes vieglāku uztveramību, kā arī novērš to līdzību reklāmrakstam. Ja ziņu relīze atgādina reklāmrakstu, masu mediji atsakās to izmantot bezmaksas publicitātei.

Ieteikumi:

  • ievērojiet apgrieztās piramīdas principu

Sāciet ar pašu svarīgāko. Nerakstiet ievadteikumus, bet uzreiz dodiet ziņas kodolu. Mazāk svarīgu informāciju sniedziet relīzes noslēgumā.

  • rakstiet īsiem, kodolīgiem, skaidriem, nepārprotamiem teikumiem

Rakstiet tā, lai ziņu varētu saprast arī pusaudzis. Nerakstiet sarežģītus saliktus teikumus - tie apgrūtina teksta uztveri. Apdomīgi virknējiet vienkāršus teikumus ar saliktiem teikumiem, nepazaudējot teksta melodiju, raitumu.

  • sniedziet faktus (bez emocijām!)

Emocijas var ietvert citātos, bet ne pašā pamattekstā. Jāsniedz fakti bez jūsu attieksmes pret tiem.

  • nelietojiet specifiskus terminus

Tie var radīt pārpratumus. Specifisku terminus varat lietot, ja relīze tiek sūtīta specializētiem medijiem konkrētā jomā.

  • nerakstiet tēlaini, poētiski

Tēlainība relīzē rada liekvārdību, novirza no tēmas. Tā traucē uztvert ziņas pamatdomu.

  • nepārspīlējiet

Ar ziņas relīzi jums nav jārada sensācija. Sniedziet faktus, nepārspīlējiet tos!

  • nepieminiet savu organizāciju vairāk nekā trīs reizes

Tas radīs iespaidu, ka esat uzrakstījis reklāmrakstu. Tā jūsu relīze var netikt izmantota bezmaksas publicitātei.

  • stilu pielāgojiet attiecīgajam masu medijam

Ja rakstāt ziņu specializētam medijam, varat lietot konkrētās jomas terminoloģiju, bet, ja vietējam pilsētas laikrakstam, rakstiet tā, lai nerastos pārpratumi.

  • centieties lietot tagadnes formu

Arī rakstot par pagātnes notikumiem, lietojiet tagadni. Šai gadījumā - salikto tagadni. Piemēram, „uzņēmumi ir noslēguši līgumu” (nevis „uzņēmumi noslēdza līgumu”).

  • lietojiet darāmo kārtu

Darāmā kārta padara tekstu „dzīvāku”, sniedz izsmeļošāku informāciju (tiek nosaukts darītājs).

  • izvairieties no lietvārdiem ar izskaņu „-šana”, „-šanās”

To vietā lietojiet attiecīgus darbības vārdus. Piemēram, vārda „organizēšana” vietā rakstiet „organizēt”.

  • lietojiet citātus

Citātiem ir jāsniedz nevis fakti, bet jāpauž viedoklis un / vai emocijas, jūtas. Citātā jābūt „odziņai” (kaut kam uzmanību piesaistošam, aizraujošam). Ieteicams citātus izmantot jau relīzes 2. rindkopā.

Ideāli, ja kādu labu vārdu saka kāds cits, ne organizācijas pārstāvis.

Žurnālistam ir svarīgi, lai notikumu kāds komentētu. Ja relīzē citātu nebūsiet iekļāvuši, žurnālists pats meklēs kādu, kas attiecīgo situāciju varētu komentēt. Var gadīties, ka steigā pateikts komentārs sabojā jūsu vēstījumu, tāpēc labāk to laicīgi sagatavot, pārdomāt un iekļaut jau ziņu relīzē.

  • nerakstiet ziņu relīzi kā reklāmrakstu

Šāda relīze netiks izmantota. Lai relīze neatgādinātu reklāmrakstu, nelietojiet vispārākās pakāpes īpašības vārdus un izvairieties no tādiem īpašības vārdiem kā “brīnišķīgs”, “izcils”, “apbrīnojams”.

  • nelietojiet izsaukuma zīmes

Tās pauž jūsu emocijas un attieksmi. Sniedziet faktus!

  • nerakstiet retoriskus jautājumus

Tā ir liekvārdība.

  • neatsaucieties uz citu mediju rakstīto

Masu mediji savstarpēji konkurē, tāpēc nebūs labi, ja norādīsiet: „Kā jau rakstīja laikraksts X,...”

Kad ziņu relīze ir gatava, izsūtiet to pa e-pastu. Nosūtīšanas pa e-pastu priekšrocības: ātrums, precizitāte, izsūtīšana vairumā, atvieglots darbs žurnālistam, atvieglots darbs pašam sūtītājam, vienkārša atbildēšana uz e-pastu.

E-pasta nosaukumā nerakstiet „Ziņu relīze”, bet ietveriet tajā ziņas kodolu. Nosaukumam ir jārada žurnālistos vēlmi e-pastu atvērt un izlasīt to.

Vēstules pamattekstā sasveicinieties ar žurnālistu. Pāris teikumos uzrakstiet, par ko ir ziņu relīzē (piem., „Nosūtu Jums ziņu relīzi par...”). Lieki ir tādi teikumi kā „Mēs lūdzam jūs publicēt / pārraidīt mūsu ziņu”, jo ikvienam ir skaidrs, ka nosūtītā ziņa ir paredzēta publicēšanai / pārraidīšanai. Pavadvēstulē varat norādīt, kurš ir piemērotākais brīdis fotografēšanai vai filmēšanai.

Ziņu relīzi pievienojiet kā pielikumu. Pielikumā varat pievienot arī materiālus, kas sniedz papildus informāciju (piem., pasākuma programmu).

Ziņu relīzi nosūtiet žurnālistam, kura pārziņā ir attiecīgā joma, kā arī attiecīgās jomas redaktoram. Saņēmējiem ir jāzina, ka ziņa nosūtīta vēl kādam, lai nerastos dubults darbs pie vienas ziņas.