3.2.1. ZIŅU RELĪZE

Tehniskais noformējums

Lai ziņu relīzes pamatdoma būtu uztverama pirmajās sekundēs, svarīgi tās noformēšanā ievērot vairākus būtiskus pamatnosacījumus:

  • lietojiet veidlapu

Veidlapa palīdz atpazīt ziņas sūtītāju. Atkarībā no tā, kādu priekšstatu esat par sevi radījuši, šis fakts nostrādā jums par labu vai sliktu. Ja būsiet radījuši iespaidu, ka no jūsu organizācijas sūtītās ziņas ir vērtīgas, žurnālists jūsu ziņām pievērsīs lielāku uzmanību.

  • vēlamais garums - viena A4 formāta lappuse

Ziņu relīzē jāiekļauj tikai būtiskākā informācija, tajā nav jāraksta ļoti detalizēta informācija. Ziņu relīzes pamatbūtība - ieinteresēt žurnālistu. Ja tas būs izdevies, žurnālists sazināsies ar jums, lai iegūtu plašāku informāciju. Maksimālais ziņu relīzes garums ir 1,5 - 2 lpp.

  • lietojiet 1,5 atstarpes starp rindām

Atstarpes starp rindām padara tekstu vieglāk uztveramu. Tās noder arī žurnālistiem piezīmju veikšanai.

  • izmantojiet bieži lietotus burtu fontus

Tādi bieži lietoti burtu fonti, kā, piemēram, Arial, Times New Roman, Tahoma, pirmkārt, padarīs ziņu viegli uztveramu un, otrkārt, atvieglos teksta ievietošanu internetā. Pamattekstam parasti izmanto 12 punktu lieluma burtus.

  • lappusei iestatiet platas malas

Platas malas (kreisā mala ~ 4 cm, labā ~ 2,5 cm) noder žurnālistiem piezīmju veikšanai. Tāpat arī teksts ar īsākām rindiņām ir vieglāk uztverams, raitāk lasāms.

  • sadaliet stāstījumu rindkopās (bez atkāpēm)

Katru jaunu domu sāciet jaunā rindkopā. Centieties nerakstīt garas rindkopas - domu formulējiet pēc iespējas īsāk. Dažkārt tiek ieteikts rindkopas sākumā nelikt atkāpi (Izvēlieties variantu, kas jums šķiet pieņemamāks!).

  • atstājiet atstarpes starp rindkopām

Šis ieteikums ir noteikti jāņem vērā, ja katru jaunu rindkopu nesākat ar atkāpi. Atstarpe starp rindkopām nodrošinās, lai tās nesaplūstu.

  • skaitļus no viens līdz deviņi rakstiet ar vārdiem

Tā kā bieži neskaidrības rada nepareizi ielikts vai neielikts punkts aiz skaitļa vārdiem, ir ieteikums minētos skaitļa vārdus rakstīt ar vārdiem.

  • pirmoreiz pieminot personas, rakstiet pilnu vārdu, uzvārdu, amata nosaukumu

Arī tad, ja domājat, ka pieminētā persona ir visiem zināma, raktiet pilnu vārdu, uzvārdu, kā arī miniet amatu, lai nerastos pārpratumi. Nepilnīga informācija var būt par iemeslu, kāpēc jūsu vēstījums neizskan audio un audiovizuālajos masu medijos. Tā, piemēram, radio nevar pārraidīt ziņu „J.Kalniņš...”.

Norādiet vārdu, uzvārdu bez „kungs” un „kundze”.

  • nelietojiet tikai nosaukumu saīsinājumus

Saliktu nosaukumu saīsinājumu (abreviatūru) lietošana var radīt pārpratumus, tāpēc, pirmo reizi pieminot kādu organizāciju, rakstiet pilnu tās nosaukumu un aiz tā iekavās dodiet saīsinājumu. Tālāk tekstā varat droši saīsinājumu lietot.

  • nepasvītrojiet (nelietojiet slīprakstu, treknrakstu)

Ņemot vērā, ka ziņas kodols ir ietverts pirmajā rindkopā, nav nekādas vajadzības tālāk tekstā kaut ko izcelt, to pasvītrojot vai noformējot treknrakstā (boldā). Tiklīdz rodas šāda vēlme, jādomā, vai attiecīgais fakts nav pārnesams uz ziņu relīzes pirmo rindkopu. Dažkārt treknrakstā mēdz rakstīt pirmo rindkopu, bet, ņemot vērā, ka fakts, ka pirmā rindkopa satur ziņas galveno domu, ir vispārzināms, nav nekādas vajadzības pirmo rindkopu vēl papildus izcelt. Un, otrkārt, treknraksts padara tekstu grūtāk uztveramu (burti saplūst).

Slīprakstu var izmantot pēc nosaukumu, personu vārdu un uzvārdu latviskošanas, iekavās dodot tos oriģinālvalodā.

  • pabeidziet teikumu vai rindkopu, pirms pārejat uz jaunu lapu

Šis ieteikums palīdz žurnālistiem vieglāk uztvert ziņas saturu.

  • numurējiet lapas un apakšā rakstiet „Lapa 1 no 2” utt.

Šī norāde sniedz informāciju par ziņu relīzes garumu un palīdz nesajaukt izprintēto lapu kārtību.

Iepriekš raksturoto ziņu relīzes struktūru un tehnisko noformējumu jums labāk palīdzēs saprast attēls - ziņu relīzes struktūra un tehniskais izkārtojums.

Ziņu relīzes struktūra un tehniskais izkārtojums Ziņu relīzes struktūra un tehniskais izkārtojums