3.2.1. ZIŅU RELĪZE

Ziņu relīzes struktūra

Ziņu relīzi veido vairāki elementi:

  • logo, organizācijas nosaukums, organizācijas kontakti

Svarīgi sākt ar norādi, kas ir ziņas sniedzējs, un dot organizācijas kontaktinformāciju - adresi, interneta adresi, tālruņa numuru, e-pasta adresi, faksa numuru. Šo informāciju novieto lapas augšā, vidū.

  • norāde „Ziņu relīze”

Dažkārt tiek izmantoti „ziņu relīzes” sinonīmi: informācija masu medijiem, preses relīze, informācija plašsaziņas līdzekļiem (Jāatceras, ka visi masu mediji nav plašsaziņas līdzekļi!).

  • datums

Datums novietojams zem norādes „Ziņu relīze”, lapas kreisajā vai labajā pusē. Varat lietot saīsināto vai garo datuma pierakstu.

  • adresāts

Adresātu varat neminēt, ja ziņa tiek sūtīta pa e-pastu.

  • embargo

Embargo ir lūgums ziņu nepublicēt līdz norādītajam laikam. Ņemiet vērā, ka tas nav aizliegums! Ieteicams embargo lietot tikai reizēs, kad tas tiešām ir ļoti nepieciešams. Aiz embargo seko norāde, līdz kuram laikam ziņu nepublicēt. Ja nepieciešams, var norādīt arī pulksteņa laiku. Piemēram, EMBARGO līdz xx.xx.xxxx. plkst. xx.xx.

  • virsraksts

Virsraksts ir pirmais, kas pievērš žurnālista uzmanību, tāpēc ir īpaši jāpiestrādā, lai tas savu funkciju veiktu. Virsrakstam ir jābūt aktīvam (tajā jāiekļauj darbības vārds). Virsrakstam jāatspoguļo ziņas galvenā doma, un tai pat laikā tam ir jābūt īsam un kodolīgam (ne vairāk kā 10 vārdi).

Virsrakstu ieteicams izdomāt, kad relīze uzrakstīta. Virsrakstā var izmantot kādu labu frāzi vai acis piesaistošus vārdus no uzrakstītās relīzes teksta.

Ja organizācija ir mazpazīstama, nav jēgas tās nosaukumu minēt virsrakstā.

Ja informācija ir garāka, var izmantot arī apakšvirsrakstus.

  • pirmā rindkopa

Pirmajā rindkopā atbildiet uz jautājumiem - kas? ko dara? kur? kad? kāpēc? (dažkārt - kā?). Pirmo rindkopu veidojiet kā radio vai telegrammas ziņu -ielieciet tajā visu ziņas kodolu. Laba ziņu relīzes pirmā rindkopa ir viena vai divus teikumus gara (ne vairāk kā 3 - 4 rindiņas).

  • pamatteksts (iztirzājums)

Pamattekstu sadaliet īsās rindkopās. Sāciet ar svarīgāko un pamazām pārejiet uz arvien maznozīmīgāku informāciju (apgrieztās piramīdas princips).

  • norādes uz interneta avotiem

Pamattekstu noslēdziet ar norādi uz interneta avotiem, kuri var sniegt papildus informāciju - saites uz organizācijas mājas lapu vai citiem internetā pieejamiem materiāliem (informāciju, fotogrāfijām, video).

  • fona informācija

Fona informācijā iekļauj informāciju, kas var palīdzēt ziņu labāk saprast. Ja organizācija, par kuru ziņa ir rakstīta, ir mazpazīstama, fona informācijā var tikt sniegta pamatinformācija par organizāciju. Tajā var paskaidrot kādus procesus, notikumus, sniegt papildus informāciju par ziņā pieminētu personu, kolektīvu utt.

  • personas, kas var sniegt plašāku informāciju, kontakti

Šo norādi sniedz, ja papildus informāciju par ziņā sniegto aktualitāti var sniegt kāda cita persona, nevis ziņas sastādītājs, piemēram, te varētu norādīt personu, kas konkrēto pasākumu organizē. Noteikti jānorāda tālruņa numurs, par kuru minēto personu var sazvanīt.

  • informācijas sagatavotājs

Jānorāda informācijas sagatavotāja vārds, uzvārds, amats, tālruņa numurs, e-pasta adrese, fakss. Lai masu mediji uz ziņas sniedzēju varētu atsaukties, svarīgi ir norādīt tā pilnu vārdu, ne tikai vārda pirmo burtu.