9.1. Kas ir ietaupījumi un kur tos uzkrāt?

9.1.3. Noguldījumi

  • Krājkonts:

o      pieprasījuma depozīts;

o      drošs beztermiņa noguldījums naudas līdzekļu uzkrāšanai;

o      sniedz iespēju neierobežoti papildināt kontu un saņemt procentu ienākumus;

o      ļauj brīvi izņemt naudas līdzekļus (noteiktu laiku iepriekš par to jābrīdina banka).

 Par krājkonta atlikumu regulāri tiek aprēķināti nelieli, bet garantēti procenti.

·       Termiņa noguldījums

o      termiņa depozīts;

o      naudas uzkrāšanas veids uz noteiktu termiņu, kura galvenā iezīme parasti ir garantēti procenti;

o      visdrošākais naudas krāšanas veids, kā lēnām, bet neatlaidīgi palielināt savus naudas līdzekļus.

 

Noguldīt naudu depozītā var jebkurā laikā, bet īpaši izdevīgi ir izmantot speciālos banku piedāvājumus noguldījumiem par augstākām procentu likmēm. Izvēloties naudu uzkrāt kādā no depozītu veidiem, risks ir ļoti zems, taču arī ienesīgums ir samērā neliels.

Atkarībā no depozīta veida, ieguldītāji peļņas procentus var saņemt vairākas reizes vai arī visu summu kopā ar procentiem saņemt depozīta termiņa beigās. Noguldījumus iespējams iedalīt sīkāk atkarībā no valūtas, kādā tiek veikts noguldījums, termiņa, mērķiem, piemēram, bērnu izglītībai, u.c.[3]

Depozītā naudu var krāt, piemēram, lielākam pirkumam vai bērnu izglītībai. Bērnu uzkrājumu depozīti ir domāti vecākiem, radiem un draugiem, lai brīvi, bez ierobežojumiem termiņa laikā veidotu uzkrājumu bērna izglītībai vai citiem mērķiem.

Uzkrājums tiek veidots pakāpeniski, veicot fiksētus ikmēneša maksājumus, kas tiek ieguldīti starptautiskos fondos un nes peļņu. Papildus regulārajiem maksājumiem, uzkrājumu iespējams papildināt ar vienreizējām iemaksām - noguldīt lielāku naudas summu termiņa sākumā un ļaut tai strādāt termiņa laikā. Līdz ar to pieaug arī bērna uzkrājuma peļņa. Uzkrājuma depozītam ir nosacījums, ka naudu var izņemt tikai tad, kad bērns sasniedz astoņpadsmit gadu vecumu.