Samba serveris

root konta aktivizēšana

Lai pievienotu darbstaciju Samba domēnam, jāievada Linux servera administatora lietotājvārds un parole. Ubuntu Linux sistēmā pēc noklusējuma administratora (root) konts nav aktivizēts, tādēļ tas jāaktivizē un jāuzstāda root parole. Lietotājam paroli var uzstādīt lietotāji un grupas sadaļā (System -> Users and Groups). Atverot root parametrus jāiestata parole (normal password) un jānoņem atzīme, ka lietotājs uz laiku atslēgts (Login temporarily disabled). root lietotājam jo īpaši ir svarīgi izvēlēties drošu paroli! Izmaiņas tiek apstiprinātas ar Save pogu.

Webmin - administratora (root) konta aktivizēšana

Attēls 58: Webmin - administratora (root) konta aktivizēšana

root lietotājs netiek automātiski pievienots Samba lietotāju sarakstam, tomēr, lai darbstacijas varētu pievienot domēnam, nepieciešams izmantot root pieeju. Lai pievienotu root kontu Samba lietotājiem, jāizpilda komanda smbpaswd -a root (Others -> Command Shell). Pēc tam Samba lietotāju sarakstā (Servers -> Samba Windows File Sharing -> Edit Samba users and passwords) root lietotājam jāuzstāda tāda pati parole kāda tika uzstādīta aktivizējot to lietotāji un grupas sadaļā. root parametri diemžēl netiek automātiski sinhronizēti starp sistēmas un Samba lietotāju reģistriem. Izmaiņas tiek apstiprinātas ar Save pogu.

Webmin - Samba lietotāja paroles uzstādīšana
Attēls 59: Webmin - Samba lietotāja paroles uzstādīšana

Pēc šo izmaiņu veikšanas jāpārstartē serveris (Applications -> Atteikties -> Pārstartēt) un domēnam var pievienot Windows darbstacijas.