Ubuntu Linux uzstādīšana

Xubuntu Linux vide

Xubuntu Linux noklusētā grafiskā vide ir XFCE. Šīs vides galvenās komponentes ir divi paneļi (pa vienam ekrāna augšpusē un apakšpusē) un darba virsma. Katram no šiem paneļiem ir plašas pielāgošanas iespējas. Pēc noklusējuma augšējais panelis satur galveno izvēlni, saīsnes uz Firefox pārlūkprogrammu, palīdzību darbā ar XFCE vidi, pulksteni, skaņas kontroli u.c.

XFCE vides panelis

Attēls 7: XFCE vides panelis

XFCE izvēlne

XFCE izvēlne sastāv no 2 apakšizvēlnēm (diemžēl, materiāla veidošanas brīdī ne visa XFCE vides saskarne ir pilnībā latviskota, tomēr pieturēšos pie latviskajiem terminiem, iekavās ievadot anglisko, jo cerams, ka drīz šī vide būs latviskota):

  • Lietotnes (Applications) – satur saīsnes uz uzstādītajām programmām un sistēmas iestatījumu mainīšanas rīkiem, administrēšanas rīkiem;

  • Vietas (Places) – satur saīsnes uz datora failu sistēmu, failu meklēšanu, nesen izmantotajiem dokumentiem;

XFCE vides izvēlne Lietotnes

Attēls 8: XFCE vides izvēlne Lietotnes

Izvēlnē Lietotnes izvietotas lietojumprogrammas, kas sakārtotas pa kategorijām. Piemēram, kategorijā Biroja atrodamas tādas lietojumprogrammas kā AbiWord teksta redaktors vai Gnumeric izklājlapu programma, šīs abas ir samērā vienkāršas programmas, ja nepieciešams jaudīgāks rīks, tad jāuzstāda OpenOffice.org biroja programmatūra. Tīkla kategorijā pieejamas ar tīmekli saistītas lietojumprogrammas, piemēram, Mozilla Firefox tīmekļa pārlūkprogramma. Ubuntu noklusētā instalācija ir apgādāta arī ar dažām spēlītēm, piemēram, sudoku, mīnas, u.c. spēlītēm, kas var līdzēt atpūtas brīdī.

Izvēlnē Lietotnes izvietoti arī Ubuntu Linux administrēšanas rīki, palīdzība un atbalsts darbam ar sistēmu un Ubuntu izslēgšanas vai pārstartēšanas rīki. Izvēlnes divas galvenās kategorijas ir Sistēma un Uzstādījumi, tajās izvietoti attiecīgi sistēmas lietojamības uzskaņošana un administratīvo rīku kopums.

Uzstādījumi sastāv no rīkiem, kas paredzēti lietotāja vajadzībām, galvenais rīks ir XFCE uzstādījumu pārvaldnieks. Ar tā palīdzību var nomainīt darbvirsmas fonu, ekrāna izšķirtspēju, uzstādīt tastatūras izkārtojumu. Iestatījumos atrodamas arī tādas lietas, kā izskata maiņa, ar, kuru var mainīt krāsa, ikonu izskatu un citas grafiskas lietas. Var mainīt failu pārvaldnieka iestatījumus u.c. lietotājam paredzētas iespējas.

XFCE vides uzstādījumi

Attēls 9: XFCE vides uzstādījumi

Sistēma izvēlnē atrodami rīki, kuri paredzēti sistēmas administratoram. Lietotāji, kuriem nav administratora pieejas tiesības, lielāko daļu no šajā izvēlnē atrodamajiem rīkiem nevar izmantot. Šajā izvēlnē atrodami rīki, ar kuriem var pārvaldīt sistēmas lietotājus (Lietotāji un Grupas), uzskaņot drukas iekārtu (Drukāšana), atjaunināt Ubuntu sistēmu (Atjaunināšanas pārvaldnieks), apskatīties sistēmas procesus, tās noslodzi (Sistēmas pārraugs), vai nomainīt sistēmas laika uzstādījumus (Laiks un datums). Verot vaļā rīkus, kuru pārvaldībai nepieciešama administratora pieeja, sistēma pieprasīs lietotāja paroli. Tikai ievadot pareizu paroli, konkrētais rīks tiks atvērts. Sistēmas lietotājam, kurš tiek izveidots Ubuntu Linux uzstādīšanas laikā automātiski tiek piešķirtas tiesības izmantot administratora pieeju, ievadot savu paroli.

XFCE vides izvēlne Sistēma
Attēls 10: XFCE vides izvēlne Sistēma

Nedaudz par dažiem galvenajiem rīkiem, kas pieejami Sistēma izvēlnē: