4. Multimediju iespējas

  • MOODLE jaunākajās versijās ir lieliska daudzās Web 2.0 vidēs populārā attēlu galerija LightBox, tā tiek izmantota arī šī projekta mājas lapas sākumlapā konferences un semināru attēlu publicēšanai un var tik ievietota jebkurā e-kursā (skat. pilno MOODLE aprakstu “MOODLE visiem...” 3. tēmā: http://profizgl.lu.lv/mod/resource/view.php?id=146).

  • Video vislabāk (atskaņošanai nav nepieciešama speciāla programmatūra un kodeki, pietiek ar pārlūkprogrammas standarta Flash spraudni) ievietot kā Flash video .flv failu, norādot saiti uz failu (kursa rediģēšanas režimā pievienojam aktivitāti “saite uz failu vai tīmekļa lapu” un izvēlamies augšuplādēt .flv failu), tad MOODLE un pārlūkprogramma to automātiski atpazīs un atvērs skatīšanās logā kā YouTube video. Flash video .flv failus var veidot no .avi, .wmv, .asf, .mov, .mpg, .div, .3gp Microsoft Windows vidē ar, piemēram, Macromedia Flash 8, Flash CS3 (File/ Import/ Import Video, iziet vedni un tiek radīti 2 faili: .flv un .swf), Flix Pro, Riva FLV Encoder, Sorenson Squeeze, Adobe After Effects u.c., bet Linux vidē ar Pitivi video redaktoru (Ubuntu 10.04 LTS tas ir noklusēti iekļauts).

  • Ir atļauts arī veidot tīmekļa (Web) lappusi un tajā koda režimā (poga “< >”) ielikt kodu parasta video atskaņošanai, paļaujoties, ka kliesnta pārlūkprogrammai būs atbilstošs spraudnis un tam atbilstošs atskaņotāja kodeks, HTML koda piemērs:

    <div><embed src="https://profizgl.lu.lv/pluginfile.php/1423/mod_book/chapter/327/IGorbans/examen.avi" border="1" height="167" width="160"></div>

  • Var paredzēt video tiešraidi, ieliekot lapā saiti uz http://www.lu.lv/tiesraide/, ja pirms tam veikts atbilstošs organizatoriskais darbs.

  • Lielus (daudziem desmitiem un simtiem MB) video failus var iekļaut kursā, veidojot video straumēšanu (streaming) no speciāla servera. Šim nolūkam jāsazinās ar serveru administratoriem.