2. ILGTSPĒJĪGA ATTĪSTĪBA


IA

Ilgtspējīgas attīstības koncepcija ir ne tikai viedoklis, kā cilvēcei kopumā un arī konkrētai kopienai un sabiedrībai attīstīties, bet galvenokārt uzskatu kopums par to, kā nodrošināt sabiedrības pastāvēšanu.


Ievads


Mācību materiālā profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogiem aprakstītas pamatkoncepcija par ilgtspējīgu attīstību, tās nepieciešamību un sasniegšanas līdzekļiem. Mācību materiāla mērķis ir izveidot priekšstatu par cilvēka darbības dimensijām un apjomu un parādīt to, ka esošā attīstības modeļa iespējas ir ierobežotas un tas nenovēršami noved pie katastrofas. Izvērtēts Latvijas attīstības raksturs pēdējās desmitgadēs un iespējamie attīstības scenāriji uzskatāmi par pamatu diskusiju, pārrunu utt veidošanai. Mācību materiāla apguves uzdevumi ir sekmēt priekšstata izveidi par sistēmisku pieeju procesiem vidē un sabiedrībā, respektīvi, nevis tikai attīstīt starppriekšmetu saikni (integrējot dabaszinātņu, sociālo zinātņu un humanitāro zinātņu priekšstatus), bet parādīt iespējas kā vērtēt attīstības raksturu un rīcības, kuras nozīmīgas aktīvas līdzdalības nodrošināšanai sabiedrības attīstībā.

Mācību materiāla 7 nodaļās aplūkoti jautājumi par resursu izmantošanas un attīstības modeļu ierobežotību, ilgtspējīgas attīstības pamatkoncepcijām. Mācību materiāla apguves rezultātā paredzams, ka izveidosies priekšstats par ilgtspējīgas attīstības koncepciju, ekoloģiskās pēdas nospiedumu, ilgtspējīgu patēriņu, kā arī aktuāliem Latvijas attīstības jautājumiem.. Mācību materiāla apguve palīdzēs veidot kompetences kā raksturot cilvēka un cilvēces ietekmi uz vidi, ko nozīmē ilgtspējīgs patēriņš un tiks sekmēta vides apziņas un atbildības izveide par ikviena sabiedrības locekļa kolektīvo un individuālo atbildību, ietekmējot vidi ap mums līdz ar to sekmējot jautājumu par ilgtspējīgu attīstību apguvi.

Mācību materiāla nodaļas:

        • Izaugsmes robežas;

  • Ilgtspējīgas attīstības koncepcija;

  • Ilgtspējīgas attīstības koncepcijas izveide;

  • Ilgtspējīgas attīstības pamatprincipi;

  • Ekoloģiskā pēda;

  • Ilgtspējīgs patēriņš un ražošana;

  • Latvijas attīstības ilgtspēja;

Mācību materiāla apguvi ieteicams uzsākt ar sniegtā konspekta apguvi, pēc tā iepazīstoties ar interneta resursos sniegtajiem materiāliem.