1. CILVĒKS UN VIDE


CV_1


Ievads

Mācību materiālā profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogiem aprakstītas pamatkoncepcijas par Zemes un vides sistēmām ap mums un cilvēka ietekmi. Mācību materiāla mērķis ir izveidot priekšstatu par cilvēka darbības dimensijām un apjomu un parādīt to, ka cilvēce mūsdienās ir kļuvusi par vienu no „dabas spēkiem”, kura intensitāte un apjoms ir salīdzināms ar dabā notiekošajiem procesiem. Mācību materiāla apguves uzdevumi ir sekmēt priekšstata izveidi par sistēmisku pieeju procesiem vidē un sabiedrībā, respektīvi, nevis tikai attīstīt starppriekšmetu saikni (integrējot fizikas, ķīmijas, bioloģijas, ekonomikas un citu zinātņu priekšstats), bet parādīt, ka tas, ko sauc par zinātņu nozarēm aplūko cilvēkam un cilvēcei būtiskās problēmas no viena izvēlēta redzes punkta, bet tajā pat laikā ir kritiski svarīgi izvirzītos jautājumus aplūkot tos aptverošā kontekstā un analizēt sistēmiski.

Mācību materiāla 4 nodaļās aplūkoti jautājumi par vides sistēmām, vielu plūsmām vidē un cilvēka ietekmēm uz tām un cilvēka ietekmes raksturu – vides piesārņojumu un tā sekām. Mācību materiāla apguves rezultātā paredzams, ka izveidosies priekšstats par vides sistēmām un to mijiedarbības raksturu, kompetences kā raksturot cilvēka ietekme un tiks sekmēta vides apziņas un atbildības izveide par ikviena sabiedrības locekļa kolektīvo un individuālo atbildību, ietekmējot vidi ap mums līdz ar to sekmējot jautājumu par ilgtspējīgu attīstību apguvi.

Mācību materiāla nodaļas

  • Zemes sistēmas: litosfēra, hidrosfēra, atmosfēra, biosfēra
  • Vielu un enerģijas aprite uz Zemes
  • Vides piesārņojums un vides kvalitātes degradācija
  • Gaisa, ūdeņu un augsnes piesārņojums

Mācību materiāla apguvi ieteicams uzsākt ar sniegtā konspekta apguvi, pēc tā iepazīstoties ar interneta resursos sniegtajiem materiāliem.