2.1. Saules sistēma

Planētu kustība

Saules sistēmā ietilpst Saule, astoņas lielās planētas un citi, mazāki debess ķermeņi. Attālumu secībā no Saules lielās planētas ir izvietotas šādi: Merkurs, Venēra, Zeme, Marss, Jupiters, Saturns, Urāns un Neptūns. Katra planēta atrodas no Saules aptuveni divas reizes tālāk nekā iepriekšējā. Tas nozīmē, ka Saules sistēmas iekšējā daļā planētas izvietotas blīvāk, bet ārējā daļā - retināti. Lielās planētas kustas ap Sauli vienā virzienā. Trajektorijas, pa kurām tās pārvietojas - planētu orbītas atrodas aptuveni vienā plaknē. Planētu kustība ap Sauli notiek saskaņā ar vācu astronoma Johannesa Keplera formulētajiem likumiem, kas izriet no vispasaules gravitācijas likuma. Keplera likumi ir spēkā ne tikai Saules sistēmas planētām, bet jebkuram debess ķermenim, kas riņķo ap centrālo ķermeni, piemēram, Mēnesim un Zemes mākslīgajam pavadonim, kas riņķo ap Zemi.

1. Keplera likums - planēta kustas ap Sauli pa elipsi, kuras vienā fokusā atrodas Saule. Tas nozīmē, ka, planētai kustoties pa orbītu, tās attālums no Saules mainās. Tas ir vismazākais punktā, ko sauc par perihēliju, bet vislielākais punktā, ko sauc par afēliju.

2. Keplera likums - taisne, kas savieno Sauli un planētu, vienādos laika sprīžos apraksta vienādus laukumus. Būtībā tas nozīmē to, ka mainās planētas kustības ātrums. Vislielākais tas ir perihēlijā, bet vismazākais - afēlijā.

3. Keplera likums - planētas apriņķojuma perioda kvadrāts ir proporcionāls planētas orbītas lielās pusass kubam. Apriņķojuma periods ir laika intervāls, kurā planēta veic vienu apriņķojumu ap Sauli. Orbītas lielā pusass ir vienāda ar planētas vidējo attālumu no Saules. Tātad, trešais Keplera likums saista planētu apriņķošanas periodus ar to orbītu izmēriem.

Saules sistēma
Orbīta
Saules sistēmas planētu izvietojuma shēma. Vikipēdijas attēls
Galvenie lielumi, kas raksturo planētas orbītu. I. Vilka zīmējums

Par Saules sistēmu lasi vēl Vikipēdijā

Izpēti animācijā planētu kustību saskaņā ar Keplera likumiem. Palaid animāciju (start animation). Izvēlies 1. likumu un vēro, kā mainās planētas attālums no Saules. Iezīmē lauciņu semimajor axis (lielā pusass). Izvēlies 2. likumu un vēro, kā mainās planētas kustības ātrums. Dažādās orbītas vietās nospied pogu start sweeping (sākt iezīmēšanu). Izvēlies 3. likumu, izvēlies planētu un nospied OK. Nolasi planētas apriņķošanas periodu P (gadi) un orbītas lielo pusasi a (astronomiskās vienības).

  • Kura planēta ātrāk kustas pa orbītu - Venēra vai Marss?
  • Cik ilgā laikā Jupiters apriņķo Sauli?
  • Noskaidro internetā, cik kilometru ir vienā astronomiskajā vienībā!