5. Vienkārša instalēšana uz Ubuntu 8.04 LTS un 10.04 LTS

5.1. MOODLE izmēģinājuma instalācija uz Ubuntu darbstacijas

Ubuntu satur integrēto MOODLE pakotni, kas sasaistīta ar citām Ubuntu/Debian pakotnēm. Īsi aplūkosim izmēģinājuma instalāciju uz Ubuntu darbstacijas ar grafisko vidi Gnome un tad detalizētāk MOODLE instalāciju uz Ubuntu servera bez grafiskās vides.

Vienkāršākais instalācijas veids ir MOODLE instalēt no Ubuntu repozitārija. Ja instalējam izmēginājuma jeb izstrādes (testa) serveri uz darbstacijas, tad mums ir pieejama grafiskā vide un varam izmantot Sistēma/ Administrēšana/ Synaptic pakotņu pārvaldnieks, tad tā meklētājā ierakstam moodle un atrasto vienumu sarakstā atzīmējam instalēšanai moodle pakotni. Ja datorā nav instalēts tīmekļa serveris, datu bāzu atbalsts u.c. nepieciešamas pakotnes, tad parādās dialoga logs ar moodle darbībai nepieciešamo papildu pakotņu sarakstu. Šajā logā atbildam apstiprinoši "Atzīmēt" (skat. 1. att.).

MOODLE izvēle Synaptic
1. att. MOODLE izvēle Synaptic pakotņu pārvaldniekā.

Pie viena lietderīgi izvēlēties instalēsanai arī MOODLE e-grāmatu rīku (tajā veidots arī šis materiāls), kas ir MOODLE papildu modulis. Tad Synaptic spiežam pogu "Pielietot" (skat. 2. att.) un sagaidām instalācijas beigas, tās laikā atbildot uz uzdotajiem jautājumiem (MySQL administratora parole u.c.).

Synaptic
2. att. Synaptic redzamā izvēle un poga "Pielietot".

Šajā gadījumā būs izpildīti instalācijas pirmie ne mazāk kā 6 soļi un, pārlūkprogrammā ierakstot http://localhost, varēsim pabeigt instalāciju (tas sīkāk aprakstīts tālākajā, servera instalācijas aprakstā).

MOODLE jaunāko versiju instalēšana ar Synaptic ne vienmēr ir iespējama, jo var gadīties, ka tām ir nepieciešama augstāka PHP vai MySQL versija nekā ir dotajā Linux laidienā. Tad nekas cits neatliek kā samierināties ar laidiena piedāvāto MOODLE versiju, vai ķerties pie manuālas instalēšanas.
   
Uz servera tipiski nebūs grafiskās vides (iemesli: serveri administrē attālināti, grafiskā vidē tērē lieki daudz resursu u.c.), tādēļ produktīvam serverim šī metode neder.