4. Pārmaiņu virzība uz būtisku pavērsienu cilvēces attīstībā

4.2. IKT un izglītības robežšķirtnē esam vairāku izvēļu priekšā

Korporācijas Microsoft līderis B. Geitss savā uzrunā CES (International Consumer Electronics Show) forumā 6.01.2008. atzīmēja, ka šobrīd, kad 40% pasaules iedzīvotāju lieto mobilo telefonu, lietošanā ir vairāk kā 1 miljards PC datoru, no tiem pāri 250 miljoni ar platjoslas interneta pieslēgumu, var apgalvot, ka pirmā digitālā dekāde ir bijusi fantastiski sekmīga, 2007. gadā pārdoto PC datoru skaits pieaudzis par 13% (Gates, 2008. [249]). Datori ir ienākuši automašīnās, inteliģentajos mobilajos telefonos jeb smartphones (Windows Mobile 10 miljoni jaunu lietotāju 2007.g.), televīzijā u.c. Otrā digitālā dekāde pēc Bila Geitsa domām būs:

  • fokusēta uz cilvēkiem, kas strādā savienoti tīklā,

  • tā būs vairāk lietotāju-centrēta,

  • tiks radītas programmas, kas strādās ne tikai datorā, bet arī internetā, tādējādi būs pieejamas „mākonī” no jeb kurienes, arī mobilo telefonu iespējas ir bagātīgi pieaugušas,

  • visbūtiskākās izmaiņas skars 4 sfēras: televīziju, lasīšanu, veselības aizsardzību, izglītību,

  • pārmaiņas balstīsies uz 3 elementiem:

  • augstas izšķirtspējas ieviešana,

  • funkcijām bagātas ierīces būs pie serveru servisiem pieslēgtas (piemēram, Windows Live ir pāri 400 miljoniem lietotāju),

  • cilvēka dabisko saskarņu lietojums, piemēram, balss komandas, skārienjūtīgi ekrāni (pirmā jeb iepriekšējā digitālā dekāde balstījās uz klaviatūras un peles interfeisu).

Tomēr Microsoft risinājumi nav vienīgie- operētājsistēmu (kā PC, tā plaukstdatoru) segmentā ir nostiprinājies Linux un Mac OS X, bet Windows Live konkurents, kas darbojas ar labiem panākumiem, ir Google servisi (www.google.com/intl/en/options/, 19.04.2008.): [250] AdWords Editor (Mac OS X, Windows 2000 SP3/XP/Vista), Desktop search (Linux, Mac OS X, Windows 2000 SP3/XP/Vista), Earth (Linux, Mac OS X, Windows 2000/XP/Vista), Gmail/Google Notifier (Mac OS X, Windows 2000/XP), Picasa foto redaktors un Web albums (Linux, Windows 2000/XP/Vista); Google piedāvā arī platformas neatkarīgus tiešsaistes risinājumus: Google WiFi, Google Video, Google Calendar, Docs, Google News, Google Reader, iGoogle, Gmail, Gmail Blog, Book Search, GPS satnav u.c. kopā aptuveni 40 produktu komplekts kā PC tā mobilajām ierīcēm. Savukārt ar Microsoft Live un MSN Messenger veiksmīgi konkurē Skype (www.skype.com, 19.04.2008.), kas CES 2008 ziņoja, ka Skype programma ir lejuplādēta vairāk kā pusmiljards reižu un Skype lieto vairāk kā 246 miljoni cilvēku (http://about.skype.com/2008/01/, 19.04.2008.).

Arī biroja programmatūras segmentā, ar kuru korporācija Microsoft var pamatoti lepoties ir nopietni Microsoft Office konkurenti: 1) kompānijas Sun biroja programmatūras komplekts OpenOffice.org priekš Solaris, Linux, Windows, Mac OS X un citām platformām (www.openoffice.org, 19.04.2008. [252]), 2) 2007. gadā parādījās kompānijas IBM biroja programmatūras komplekts Lotus Symphony [253] priekš Linux, Windows OS (http://symphony.lotus.com, 19.04.2008.), 3) kā arī ir daudzas mazāk pilnīgas biroja programmu pakas, piemēram, Corel WordPerfect Office, Sun StarOffice, ThinkFree Office, iWork, Zoho Office, SmartSuite, NewDeal Office, KOffice, HancomOffice, 602Pro PC Suite, kā arī tiešsaistes Google Docs & Spreadsheets (http://docs.google.com, 19.04.2008.).

Kā viegli ieraudzīt, visos IKT segmentos lietotājiem un organizāciju vadītājiem, tajā skaitā, izglītības vadītājiem ir nostiprinājušas vairākas reālas alternatīvas – ir izvēles iespējas.

Visoptimālāk šajā situācijā ir neiegrimt bezgalīgās diskusijās, bet meklēt komplimentāritāti jeb savstarpēju papildināmību, paralēli lietojot dažādas operētājsistēmas, dažādas biroja programmu paketes, dažādas arhitektūras datoru aparatūru, stacionārās un mobilās ierīces. Vienojošais faktors šajā dažādībā ir interneta tehnoloģijas, kas lietojamas interneta pārlūkprogrammās, tās bieži sauc par tīmekļa tehnoloģijām Līdz ar to tieši interneta pārlūkprogramā lietojami e-mācību un e-studiju risinājumi ir visdemokrātiskākie, vispieejamākie. Šīm prasībām vislabāk atbilst mācišanās vadības sistēma jeb e-mācību vide MOODLE.