2 Terminoloģija

2.1 Izmantotie termini un apzīmējumi

1. tabula: Termini un apzīmējumi

Termins

Skaidrojums

e-mācības

E-mācības ir e-vidē organizētas mācības. E-mācības ļauj jebkāda veida tradicionālos mācību materiālus pārnest elektroniskā vidē, kas var sastāvēt no video, audio, tekstuāliem materiāliem, kā arī no animācijām un simulācijām.

hiperteksts

Datorizētas informācijas nelineāra pārlūkošanas un izguves sistēma, kas lietotājam ar īpaši izveidotu asociatīvu saišu (hipersaišu) palīdzību ļauj veikt informācijas izguvi no savstarpēji saistītiem dokumentiem neatkarīgi no to izvietojuma datora (datoru) atmiņā.

HTML

Hiperteksta iezīmēšanas valoda. Valoda, kas, izmantojot speciālus kodus, nosaka hiperteksta dokumenta atveidojumu displeja ekrānā gadījumā, ja tiek lietotas tīkla Internet globālā tīmekļa lappuses. Piemēram, <b>Teksta piemērs</b> pārlūkprogrammā attēlosies šādi: Teksta piemērs. <b> nozīmē treknrakstu.

Moodle

Moodle ir atklātā pirmkoda e-mācību vide, kurā tiek organizētas e-mācības. Šis apzīmējums nozīmē “modulāra objekt-orientēta mācību vide” (Modular Object Oriented Learning Environment).

pieslēgšanās

Pieslēgšanās ir pieteikšanās sistēmā, izmantojot savu lietotāja vārdu un paroli. Pieslēgšanās ir obligāta, lai būtu iespējams identificēt lietotāju un pilnvērtīgi izmantot e-mācību vides iespējas.

lietotājs

Jebkurš e-mācību vidē reģistrēts lietotājs.

2.2 Dalībnieku lomas e-mācību sistēmā

2. tabula: Dalībnieku lomas

Loma

Skaidrojums

Administrators

Administrators maina sistēmas globālos iestatījumus, reģistrē lietotājus uz kursiem, pievieno visiem sistēmas lietotājiem paredzētus paziņojumus.

Kursu reģistrētājs

Veido sistēmā jaunus kursus un piešķir lietotājiem pasniedzēja lomas kursos, kā arī var veikt visus pasniedzēja darbus.

Pasniedzējs

Pasniedzējs e-kursos ievieto mācību materiālus, veido testus, pievieno uzdevumus un organizē mācību procesu.

Nerediģējošais pasniedzējs

Var sekot studentu aktivitātēm un izlikt vērtējumus, bet nevar mainīt kursa saturu.

Klausītājs (students)

Klausītāja loma ir noklusētā kursa dalībnieka loma. Klausītāji var apskatīt kursa materiālus, izpildīt testus, uzdevumus, piedalīties diskusijās forumos, bet paši nevar ievietot mācību materiālus. Bieži šo lomu dēvē arī par studenta lomu.

Viesis

Viesiem atļauta tikai lasīšana un skatīšanās kursā – viņi nekādi nevar izmainīt kursa saturu, Viesiem nav atļauts publicēties forumos, rediģēt viki lapas, piedalīties tērzēšanā, pildīt testus, iesniegt uzdevumus,veidot šķirkļus datu bāzēs un vārdnīcās.

Autentificējies lietotājs

Kad lietotājs pieslēdzas sistēmai ar savu lietotājvārdu, viņš automātiski saņem autentificēta lietotāja saturu. Tas ļauj publicēties forumos, pildīt aptaujas vai veikt citas aktivitātes ārpus saviem Moodle e-kursiem.