1. Projekta mājas lapas lietojums

Projekta MOODLE e-mācību portāls un vienlaikus projekta mājas lapa ir http://profizgl.lu.lv (arī http://www.profizgl.lu.lv). Katrai darba grupai šajā MOODLE vidē ir izveidots atsevišķs e-kurss. E-kursu piekļuves tiesības, ielogojoties ar LU Lanet lietotājvārdiem:

  • darba grupas vadītājam ir pasniedzēja loma (Teacher – ir tiesības kursu veidot, rediģēt),

  • pārējiem grupas dalībniekiem – materiālu autoriem ir pēc grupas vadītāja pieteikuma piešķirta arī pasniedzēja vai nerediģējoša pasniedzēja (Non-editing teacher) loma,

  • grupas dalībniekiem, kas ir tikai kursu pasniedzēji, ir piešķirta nerediģējoša pasniedzēja loma,

  • kursu dalībniekiem – prof. skolu skolotājiem tiks piešķirta klausītāja jeb studenta (Student) loma pēc kursu programmu oficiālas apstiprināšanas neilgi pirms kursu sākuma,

  • Dažos kursos, piemēram, “MOODLE visiem...” kursu grupas vadītājs ir iespējojis viesa jeb ciemiņa (Guest) piekļuvi – bez Lanet lietotājvārda, “MOODLE visiem...” kursā viesim norādīts, ka nepieciešama parole (tā ir: alfa1).

  • Kad grupu veidotie e-kursi būs gatavi, tie visai sabiedrībai būs pieejami viesa statusā bez paroles,

  • projekta dalībniekiem tiek piedāvāta iespēja trenēties e-kursu veidošanā, izmēģināt dažādas MOODLE iespējas, šim nolūkam jāielogojas ar kādu no mācību lietotājiem: macibuXX Parole: macibuXX, kur XX = 01-20.

Katra darba grupa savā e-kursā izvieto materiālus, kas tiks izmantoti skolotāju kursu vadīšanā, kā arī izveido aktivitātes, komunikācijai ar klausītājiem (piemēram, forumi, kalendārs), rezultātu kontrolei (piemēram, uzdevumi, testi) u.c.

Tā kā e-kursu specifika dod iespēju skolotāju kursos ne tikai strādāt plānoto, piemēram, 18 vai 36 akadēmisko stundu apjomā, bet izmantot arī tālmācības metodes, tajā skaitā piedāvāt materiālu klausītāju patstāvīgai lasīšanai un izpētei, tad ir lietderīgi materiālu autoriem veidot ne tikai materiālus tiešai izmantošanai kursu nodarbībās, bet arī papildmateriālus.

Visiem izstrādātajiem un apmaksai iesniegtajiem materiāliem jābūt ievietotiem projekta MOODLE vidē materiāla specifikai atbilstošā failu formātā, piemēram, teksta dokumentiem tas ir PDF un vēlams arī HTML (papildu PDF un HTML formātiem drīkst augšuplādēt arī izejas failus, piemēram, .doc, .odt). Par HTML e-grāmatas vai Web lapu izveidi autorlīguma ietvaros paredzēta papildu samaksa par katru izejas faila lappusi. Materiāls MOODLE vidē jāievieto pirms darba nodošanas- pieņemšanas akta parakstīšanas. Ja materiālu pēc tam modificē (labo kļūdas, papildina), tad izmaiņas veicamas kā HTML, tā PDF formātos, turklāt e-kursā (Faili) jāsaglabā arī materiāla ar aktu nodotās versijas PDF fails.

Šī projekta koncepcijas MOODLE e-mācību lietojums sasaucas ar Latvijas Universitātes pēdējo gadu attīstību un stratēģiju: LU Senāta 30.11.2009. lēmumu Nr. 296 par pāreju uz „Studiju kursu pārbaudījumu organizēšanas kārtību LU” un rektora rīkojumu no 22.01.2010. par "Studiju kursu pārbaudījumu organizēšanas kārtības LU "ieviešanu, un pāreju uz studiju rezultātu vērtēšanu LU centralizētajā sekmju reģistrēšanas sistēmā (MOODLE vidē), kas ar nākamo akadēmisko gadu jārealizē visās LU fakultātēs un nosaka, ka studiju kursi jāsagatavo, lai studiju kursa apguves vērtējumu aprēķina LU centralizētajā sekmju reģistrēšanas sistēmā (LUIS + MOODLE) pēc kursa aprakstā noteiktā algoritma. Visās fakultātēs, kas pieslēdzas šai inovācijai pēdējās, tas jārealizē ar 2011. gada pavasara semestri. Tātad, atbildīgi apzinoties nākotnē nepieciešamās kompetences, varam šo projektu izmantot savu MOODLE zināšanu, prasmju un iemaņu atsvaidzināšanai un paaugstināšanai.

Projekta dalībnieki varēs saņemt telefonisku atbalstu, konsultācijas pa LU IT departamenta palīdzības dienesta tālruni 67034714 un e-pastu itserviss@lu.lv, kā arī joprojām var rakstīt projekta vadītājas asistentam IKT jautājumos Doc. Imantam Gorbānam uz imants.gorbans@lu.lv un MOODLE servera administratoram Arnim Voitkānam uz arnis.voitkans@lu.lv.