1. Režīma „Vērtējumi” saskarne

Ieejot attiecīgajā kursā, vērtēšanu veic skolotājs/pasniedzējs (Teacher) kursa administrēšanas blokā (loga kreisajā stabiņā) izvēloties sadaļu „Vērtējumi” (Grades) (skat. 1. att.). Šo režīmu sauc arī par „Vērtējumu grāmatu” vai „Elektronisko žurnālu”.

1-1

1. att. Kursu administrēšanas bloks

Vērtējumu grāmatā galvenie jēdzieni ir vērtējumu kategorija, kura sastāv no vērtējumu vienībām, vērtējumu kategorijas apkopojuma un pašiem vērtējumiem.

Vērtējumu kategorijas paredzētas vērtējumu vienību grupēšanai pēc kādas noteiktas pazīmes (piem., kontroldarbi, mājasdarbi). Par vērtējumu vienībām var kalpot visas MOODLE aktivitātes, kurās ir paredzēta vērtēšana (piem., uzdevumi, testi, forumi), kā arī cita veida darbības, kurām piešķirts vērtējums (piem., auditorijā nodarbības laikā iegūtās atzīmes). Vērtējumi var būt punktu, atzīmju vai teksta veidā.

Pirmo reizi ieejot vērtējumu režīmā, automātiski tiek atvērts tukšs logs „Vērtētāja atskaite” (Grader report). Lai organizētu kursa vērtēšanu, jāsaplāno vērtēšanas kategoriju struktūra, šajās kategorijās jāpievieno vērtējumu vienības (aktivitātes, kuras tiks novērtētas). Var arī darboties pretēji, vispirms izveidot aktivitātes, tad saplānot vērtējumu struktūru un vēlāk šīs aktivitātes ielikt attiecīgajās kategorijās. Pašu vērtēšanu var organizēt manuāli vai importējot vērtējumus no CSV vai XML faila.

„Vērtētāja atskaites” piemērs ar visiem vērtēšanā izmantotajiem terminiem parādīts 2. attēlā.

Vērtētāja atskaiti veido tabula, kur kolonnās tiek attēlotas vērtējumu vienības, vērtējumu kategoriju apkopojumi un kursa kopējais vērtējums. Tabulas rindiņās ir attēloti kursa klausītāji ar atbilstošajiem vērtējumiem.

Poga „Ieslēgt rediģēšanu” (Turn editing on), kura atrodas loga labajā pusē augšā, pārslēdz vērtētāja atskaiti labošanas režīmā un dod iespēju veikt atzīmju ievadu. Šī poga vēlāk tiek nomainīta uz „Izslēgt rediģēšanu” (Turn editing off), kura attiecīgi izslēdz iespēju ievadīt vērtējumus.

Loga kreisajā pusē augšā atrodas izvēlne „Izvēlieties darbību” (Choose an action ...), kurā ir četras grupas:

  1. Skatīt – atver vērtējumu atskaites – vērtētāja, lietotāja vai kopsavilkuma režīmā;
  2. Importēt no – dod iespēju importēt vērtējumus no faila CSV vai XML formāta;
  3. Eksportēt uz – eksportē vērtējumus XLS, OpenDocument rēķintabulas, TXT, XML formātu;
  4. Rediģēt – dod iespēju rediģēt vērtētāja atskaites kategorijas, vienības, skalas, burtu un kursa vērtējumu iestatījumus.

1-2

2. att. Kursa vērtējumu grāmatas vērtētāja atskaites režīms