3. Datoratbalstītā mācīšanās sadarbojoties (DAMS)

Tehnoloģiju attīstības ietekmē ir meklēti risinājumi, grupu darba realizēšanai datorizētā vidē. Savu vietu problēmas risinājumā ieņem datoratbalstīta mācīšanās sadarbojoties (computer-supported collaborative learning). Tehnikas pamatā ir sadarbības atbalstīšana, lai aktivizētu mācību procesu, mācīšanos un zināšanu radīšanu.

DAMS līdz šim izmantoja īpaši veidotus tehnoloģiskos rīkus un platformas. Taču līdz ar sadarbību atbalstošu tehnoloģisko risinājumu popularitāti, tiek meklētas alternatīvas iespējas šīs tehnikas nodrošināšanai. Mūsu gadījumā tas ir Moodle ar tajā pieejamiem sadarbību atbalstošiem rīkiem – blogi (emuāri), tērzētava (čats), diskusiju forums, viki, vārdnīca, datu bāze.

DAMS procesā var izmantot gan sinhronās komunikācijas tehnoloģijas un rīkus (tērzētavas, videokonferences, konferenču zvani), gan asinhronus (blogi, diskusiju forumi, viki, kopīgu dokumentu veidošana). Ir vērts padomāt arī par tehnoloģiskiem risinājumiem, kuri atbalsta datņu apmaiņu, piemēram, Moodle datu bāzes, Google.doc.

DAMS galvenā priekšrocība ir tā, ka, izmantojot tehnoloģijas, domāšana tiek padarīta redzama. Var izsekot grupu dalībnieku domu gājienam, katra dalībnieka ieguldījumam. Liela nozīme ir studentu pašvērtējumam par savu darbu, ieguldījumu.

Studenti mācoties sadarbojoties ir aktīvi studenti, kuri drīzāk veido savas zināšanas nekā pasīvi uzņem tās. Efektīva sadarbība prasa sakoordinētu laika plānojumu, kopīgu komunikācijas līdzekli un savstarpēji akceptētus mērķus un uzdevumus. Labi izstrādāta tiešsaistes mācīšanās sadarbojoties rada studentiem unikālu un augsti motivētu mācīšanās pieredzi, kas nebūtu iespējama tradicionālā mācīšanās formā. [1]

Viens no mācīšanās sadarbojoties principiem ir, ka studenti mācās grupās. Grupas var būt dažādas – homogēnas un heterogēnas gan pieredzes, zināšanu, prasmju, gan dzimumu, vecumu un kultūras ziņā. Literatūrā tiek uzsvērts, ka lielāks efekts ir tad, ja grupas ir heterogēnas.

Literatūra:
  1. Yvonne Marie Andres Art of Collaboration: Awesome Tools and Proven Strategies [Elektroniskais resurss] – Tiešsaites raksts.- (B.v., b.i., 2002) – Nosaukums no tīmekļa lappuses. – Pieejas veids: tīmeklis WWW.URL http://techedevents.org/LongBeach/Proceedings/RT%20804.pdf - Aprasktīts pēc izdrukas 2008. gada 7. maijā.