2. Terminoloģija

2.1. Izmantotie termini un apzīmējumi

1. tabula: Termini un apzīmējumi

Termins

Skaidrojums

E-mācības

E-mācības ir e-vidē organizētas mācības. E mācības ļauj jebkāda veida tradicionālos mācību materiālus pārnest elektroniskā vidē, kas var sastāvēt no video, audio, tekstuāliem materiāliem, kā arī no animācijām un simulācijām.

hiperteksts

Datorizētas informācijas nelineāras pārlūkošanas un izguves sistēma, kas lietotājam ar īpaši izveidotu asociatīvu saišu (hipersaišu) palīdzību ļauj veikt informācijas izguvi no savstarpēji saistītiem dokumentiem neatkarīgi no to izvietojuma datora (datoru) atmiņā.3 Kā labu hiperteksta piemēru var minēt vikipēdijas4 rakstus, kuros var ērti atvērt saistītos dokumentus, klikšķinot uz saitēm tekstā.

HTML

Hiperteksta iezīmēšanas valoda. Valoda, kas, izmantojot speciālus kodus, nosaka hiperteksta dokumenta atveidojumu displeja ekrānā gadījumā, ja tiek lietotas tīkla Internet globālā tīmekļa lappuses. Piemēram, <b>Teksta piemērs</b> pārlūkprogrammā attēlosies šādi: Teksta piemērs. <b> nozīmē treknrakstu.

E-izglītība

E-izglītība ir plašāks termins par e-mācībām, kas ietver sevī visu izglītojošo darbību, kas tiek veikta e-vidē. Termins e-izglītība aptver e-studijas, e-mācības un e-apmācību.

Moodle

Moodle ir atklātā pirmkoda e-mācību vide, kurā tiek organizētas e-mācības. Šis apzīmējums nozīmē “modulāra objekt-orientēta mācību vide” (Modular Object Oriented Learning Environment).

pieslēgšanās

Pieslēgšanās ir pieteikšanās sistēmā, izmantojot savu lietotāja vārdu un paroli. Pieslēgšanās ir obligāta, lai būtu iespējams identificēt lietotāju un pilnvērtīgi izmantot e-mācību vides iespējas.

pilnteksta redaktors

Pilnteksta redaktors piedāvā rediģēt tekstu un veikt tā vizuālo formatēšanu. Pilnteksta redaktors spēj vizuāli rediģēt HTML dokumentus.

lietotājs

Jebkurš e-mācību vidē reģistrēts kursu klausītājs vai pasniedzējs.

3 LZA TK ITTEA terminu datubāze, http://termini.lza.lv/term.php?term=hypertext&list=&lang=EN