4.  Nobeiguma citējums — Pauls Dāle par dzīves valdniekiem

NOBEIGUMĀ, kopsaistot mūsdienu izglītības aktualitātes ar sabiedrības dzīves principiālajām norisēm, citēsim pazīstamo Latvijas sabiedrisko darbinieku un domātāju Paulu Dāli.

Laimīgas ir tautas, kuras valda un vada stipri, taisnīgi un gudri karaļi un valdnieki. Taču karaļu pasaulē ir maz, ne visi tie gudri un stipri,— īsti un lieli valdnieki. Vēl laimīgāka ir tauta, ja tai ir daudz cilvēku, kuri ir un var būt dzīves valdnieki,— valdnieki un uzvarētāji bez troņa, sceptera un citām ārējām goda un varas zīmēm, bet ķēnišķīgi bagāti un stipri garā, iekšējā spēkā un gudrībā, dvēseles brīvībā un ikdienas darbā. Tie uzvar dzīvi, likteni un nāvi, jo nāvi uzvar tas, kas tās nebaidās un droši līdz galam nostaigā mūža gaitas, piepildīdams savu sūtību, savu „es”.

Dzīves valdnieku likumi un spēks ir ticība sev, dzīvei un mūžībai, pašsavaldība, drosme, pacietība un izturība, cieņa pret pienākumu un darbu, patiesa laipnība pret savu tuvāko, uzticība garam, radīšana un dzīves veidošanas prieks. Viņus apgaro dziļa godbijība pret likumu, kas stāv pāri cilvēkam un cilvēka varai, viņi ir gatavi nest upurus, ja pienākums to prasa.

…………………

Dzīves valdnieki mīl dzīvi un prot to darīt skaistāku, pilnīgāku.

…………………

Dzīves valdnieki neļauj dzīvei palikt par „garām palaistu izdevību virkni”, jo viņi ir droši iecerētāji un stipri izdarītāji.

…………………

Par dzīves valdnieku un meistaru var kļūt ikviens, kam piemīt gribas stiprums, gara spēks, drosme, neatlaidība, ikviens, kas dzīvi neapsūdz un nenolād, bet apliecina un svētī to, dara to bagātāku, skaistāku, ikviens, kas cīnās un kuram dzīve liek uzvaras vainagu, ko svētījis pats Dievs. Neviena diena, neviena stunda nav par vēlu, lai pēc šī vainaga sniegtos, ja tikai sevī sadzirdam aicinājumu: „Esi un topi dzīves valdnieks!”

Pauls Dāle

VĒROJUMI UN PĀRDOMAS PAR CILVĒKU UN GARA KULTŪRU

RĪGA 1994 (atkārtots izdevums)