3. TĪMEKĻA LAPPUŠU VEIDOŠANAS PAMATI

3.1. Informācijas publicēšana globālajā tīmeklī

Globālais tīmeklis (World Wide Web) ir populārākais interneta pakalpojums. Globālo tīmekli veido tīmekļa lappuses (web pages) – ar pārlūkprogrammu lasāmi dokumenti, kas var saturēt norādes uz citām lappusēm. Šīs norādes, kas saista atsevišķas lappuses vienotā tīmeklī, sauc par hipersaitēm.

Globālajā tīmeklī pieejamu informācijas vai interaktīvu pakalpojumu sakopojumu, kuru veido tīmekļa lappuses un tām piesaistītie cita veida dati (piemēram, attēli un video), sauc par tīmekļa vietni (web site).

Tīmekļa vietne ir aplūkojama kā informācijas publikācija globālajā tīmeklī. Konkrētu tīmekļa vietni raksturo:

  • tīmekļa vietnes adrese jeb vietrādis URL;
  • tematika: ziņas, sarunas, dabas novērojumi, izglītojoša informācija, kāda cilvēka darbi, kādas organizācijas dokumenti vai zinātniskie dati utt.;
  • pakalpojumu klāsts lietotājiem: e-pasts, informācijas meklēšana, rakstu, attēlu vai komentāru publicēšana, interneta veikals utt.

Informācijas publicēšanas galvenās priekšrocības ir:

  • piekļuve plašajai interneta lietotāju auditorijai;
  • iespēja ātri atjaunot tīmekļa lappusēs ievietoto informāciju;
  • dialoga veidošana ar lietotājiem;
  • mazas izmaksas, salīdzinot ar citiem informācijas izplatīšanas veidiem, piemēram, iespiestu materiālu formā.

Tīmekļa vietņu apjomi var būt ļoti dažādi – no vienas tīmekļa lappuses līdz lieliem portāliem, kas satur miljoniem tīmekļa lappušu. Tīmekļa vietni veidojošie dati atrodas internetam pievienotos datoros, kuros ir instalēta speciāla programma – tīmekļa serveris (web server). Tīmekļa serveris atbilstoši protokola HTTP prasībām nodrošina vietnē esošās informācijas nosūtīšanu lietotājiem.

Lai lietotāji piekļūtu tīmekļa lappusēm, to datoros ir uzstādītas tīmekļa pārlūkprogrammas. Konkrētu tīmekļa lappusi var atvērt, norādot pārlūkprogrammas adrešu laukā vietrādi URL. Izvēlētā lappuse tiek lejupielādēta lietotāja datorā un parādīta pārlūkprogrammas logā.