9. PAMATSLAIDU REDIĢĒŠANA

Pamatslaids ir noformējuma veidnes jeb tēmas elements, kur glabājas informācija par veidni, piemēram, par virsraksta, aizzīmētā saraksta, kājenes teksta fontu un izmēru, teksta vietturu (rāmīšu) novietojumu, aizzīmju stilu, fona noformējumu u.c. Izmainot pamatslaidu, tiek nodrošinātas izmaiņas visos prezentācijas slaidos.

Pamatslaidu parasti maina, lai:

  • ievietotu attēlu, piemēram, logotipu, kam jāparādās visos slaidos;
  • mainītu virsrakstu vai aizzīmju noformējumu vienlaikus visiem slaidiem;
  • mainītu vietturu novietojumu, izmērus vai noformējumu.

Lai atvērtu pamatslaidu rediģēšanas režīmu, izvēlnē izvēlas View / Master / Slide Master.

M6L_08_00_01
Pamatslaidu rediģēšanas skatā kreisajā loga pusē ir redzams prezentācijā izmantoto pamatslaidu saraksts. Šajā sarakstā izvēlas, kuru no pamatslaidiem rediģēt. Labajā pusē ir redzama slaida skice – apmēram tā izskatās slaids, kas ir veidots pēc šī pamatslaida parauga.

Pamatslaidu rediģē tāpat kā parastu slaidu un tajā var:

  • mainīt teksta noformējumu;
  • pievienot vai dzēst attēlus un zīmētus objektus;
  • mainīt vietturu atrašanās vietu;
  • mainīt fonu.

Piemēram, ja katrā slaidā ir jāievieto logotips, atver pamatslaidu un tajā ievieto logotipa bildi. Ja pamatslaidā pasvītro virsrakstu, virsraksts būs pasvītrots katrā slaidā.

Lai aizvērtu pamatslaidu rediģēšanas skatu, piespiež pogu Close Master View.

Kad vajadzīgo slaidu izklājumu pamatslaidi noformēti, prezentāciju var saglabāt kā veidni dialoglodziņa Save sarakstā File type: izvēloties saglabāšanas formātu ODF Presentation template (datnes paplašinājums .otp).

Šādi saglabātu datni var izmantot turpmāk veidojamo prezentāciju noformēšanā līdzīgi kā Impress tipveida noformējuma tēmas.

Lai mainītu piezīmju pamatslaidu, izvēlnē izvēlas View / Master / Notes Master.