4. VIENKĀRŠAS PREZENTĀCIJAS IZVEIDOŠANA

4.5. Prezentācijas skati

Prezentāciju lietotnē pieejami pieci skati:

  • normālskats (Normal);
  • struktūras skats (Outline);
  • piezīmju lapu (Notes) skats;
  • izdales materiālu (Handout) skats;
  • slaidu kārtošanas (Slide Sorter) skats.

Katrā no tiem ērtāk veikt noteikta veida darbības.

Prezentācijas skatus var mainīt vairākos veidos, piemēram:

  • virs darba virsmas izpildot klikšķi uz attiecīgās cilnes:
  • izvēlnē View izvēloties attiecīgo skatu.

3.5.1.Normālskats

Šajā skatā var izdarīt visu, kas nepieciešams prezentācijas izveidošanai – ievietot saturu, to noformēt un organizēt. Šajā skatā arī notiek lielākā daļa darba. Par šo skatu jau tika izklāstīts 6.2.2. nodaļā.

3.5.2.Struktūras skats

Šajā saktā ar prezentācijas tekstu var darboties līdzīgi kā teksta apstrādes lietotnē Writer. Šis skats ir īpaši ieteicams, ja prezentācijas saturu veido no jau esoša dokumenta. Viss teksts ir ievietots sarakstā, kur virsraksti ir saraksta punkti un saturs – tā apakšpunkti. Līdz šim izveidotā prezentācija izskatās šādi:


Šajā saktā ir daudz vieglāk ievadīt tekstu un redzēt visu darba kopskatu. Lai varētu izsekot, kurš teksta fragments atrodas kurā slaidā, pie katra slaida virsraksta ir redzama ikona . Kreisajā pusē ir slaidu rūts. Tajā var pārliecināties, ka slaidi izveidoti pareizi, kā arī var mainīt slaidu secību.

Apskatīsim, kā pareizi lietot struktūras skatu. Vispirms izveido tukšu prezentāciju un atver struktūras skatu. Tajā vajadzētu būt redzamai tikai ikonai . Ieraksta virsrakstu un nospiež Enter:


Tā kā šis ir saraksts, tiek izveidots jauns saraksta punkts. Ja vēlas ievietot apakšpunktu, tad ir jāizmanto saraksta rīkjosla . Jauno virsrakstu pabīda pa kreisi (). Ieraksta divus jaunus punktus:


Lai izveidotu jaunu virsrakstu, izveido jaunu apakšpunktu sarakstā un pabīda to pa kreisi
(
):


Esam ieguvuši divus slaidus.

3.5.3.Piezīmju skats

Šajā skatā ir redzams aktīvais slaids un lauks piezīmēm (Notes):


Piezīmes noder, lai pie slaidiem pierakstītu pašu runu vai komentārus, kas izskaidro slaida saturu.

3.5.4.Izdales materiālu skats

Ja ir jādrukā izdales materiāli (Handouts) un tajos ir jāpievieno kāda papildu informācija, piemēram, firmas logo, tad to dara izdales materiālu skatā. Šajā skatā var darboties tāpat kā parastā slaidā.

3.5.5.Slaidu kārtošanas skats

Slaidu kārtošanas (Slide Sorter) skatā visi slaidi redzami vienkopus. Šajā skatā ērti veikt slaidu pārkārtošanu, dzēšanu vai paslēpšanu, kā arī nomaiņas un animācijas efektu priekšskatīšanu. Šis skats pēc būtības ir normālskats, kurā nav darba virsmas.