2. PREZENTĀCIJU LIETOTNES UN TO IZMANTOŠANAS IESPĒJAS

Par prezentāciju var uzskatīt ilustrētu noteiktas tēmas izklāstu (teorētiska materiāla izskaidrojumu, praktiskās darbības vai pētījuma atspoguļojumu, parādības vai iekārtas darbības demonstrāciju u.tml.). Ļoti izplatīts piemērs ir skolas mācību stunda, kad skolotājs izklāsta kādu mācību priekšmeta tēmu. Dažkārt ar vienkāršu stāstīšanu ir par maz, tāpēc lieto dažādus uzskates materiālus un palīglīdzekļus.

Viens no senākajiem palīglīdzekļiem ir tāfele. Lai to lietotu, nav vajadzīga gandrīz nekāda apmācība, un tā dod iespēju prezentācijas laikā viegli uzrakstīt vai uzzīmēt svarīgo. Tā ļauj prezentētājam pievienot papildu materiālu, ja klausītājiem ir grūtības uztvert informāciju, un to var lietot arī klausītāji. Bet tai ir trūkumi – ir vajadzīgs diezgan liels laiks, lai kaut ko uzrakstītu vai uzzīmētu, kā arī rokraksts var būt grūti salasāms.







Lai varētu visai auditorijai vienlaikus parādīt fotogrāfijas, savulaik tika izmantoti diapozitīvu projektori. Angļu valodā diapozitīvs ir slide, un tagad arī digitālo uzskates līdzekļu lapas dēvē par slaidiem. Kodoskopi, kurus dažkārt vēl lieto, dod iespēju projicēt drukātu tekstu un diagrammas, kā arī pierakstīt papildinājumus lekcijas laikā kā uz tāfeles. Tomēr šī metode nav piemērota fotogrāfiju un video demonstrēšanai.

Mūsdienās prezentēšanai parasti izmanto datoru ar tam pieslēgtu projektoru un digitālos slaidus, kas saglabāti vienā prezentācijas dokumentā. Šādus slaidus var laikus izveidot, to parādīšana neaizņem laiku, un tos var izmantot vairākās prezentācijās. Turklāt tajos var iekļaut arī fotogrāfijas, animāciju un video. Tomēr digitālos slaidus ir grūti modificēt prezentācijas laikā. Un jāpatur prātā, ka jebkuri slaidi var novērst klausītāju uzmanību no stāstījuma, ja to saturs nav pārdomāts.

Prezentāciju lietotnes paredzētas prezentācijas materiālu sagatavošanai. Tās paver dažādas darba, mācību un izklaides iespējas, tai skaitā:

  • vizuāli papildināt uzstāšanos stundā, lekcijā, sapulcē vai konferencē;
  • atvieglot zinātniski pētnieciskā vai kursa darba aizstāvēšanu;
  • uzskatāmāk pastāstīt draugiem vai kolēģiem par savu ceļojumu vai vaļasprieku;
  • saprotamāk pasniegt kādu ideju plašākai auditorijai;
  • sagatavot informatīvus vai reklāmas materiālus, kā arī interaktīvus mācību līdzekļus;
  • ievietot prezentācijas WWW lapu veidā internetā.


Lai efektīvi izmantotu prezentāciju lietotnes, vēlamas priekšzināšanas darbā ar tekstapstrādes un izklājlapu lietotnēm (piemēram, lai attēlotu izklājlapas datus grafiku veidā).

Pieejamas vairākas firmu un nekomerciālo kopienu izstrādātās prezentāciju lietotnes, piemēram, Microsoft Power Point, Apple Keynote un OpenOffice.org Impress (kurš ir brīvi pieejams).

Šajā mācību materiālā aplūkosim OpenOffice.org Impress 3.2 versiju, kas ir uzinstalēta uz Ubuntu 10.04 operētājsistēmas.

Ir arī citi risinājumi prezentācijas materiālu sagatavošanai, tādi kā Beamer pakotne LaTeX tekstapstrādes sistēmai, HTML formāts S5 un tiešsaistes lietotne Prezi.com, taču tos neapskatīsim.