11. nodaļa Punktveida ķermeņa taisnlīnijas kustības dinamika

Ķermeņa determiniskas kustības cēlonības izpētē (konkrētajā - taisnlīnijas kustības gadījumā), ieviešot spēka jēdzienu, tiek lietoti sekojoši raksturlielumi:

Fx - ķermeņu savstarpējās iedarbības jeb mijiedarbības rakstulielums: spēks - raksturojas ar lielumu un virzienu (kā jau vektoriāls lielums arī taisnlīnijas kustībā, jo iedarbība var būt vērsta gan koordinātu ass, gan tai pretējā virzienā);

t - laika stāvokļa raksturlielums: laika stāvoklis jeb moments;

Dt - ķermeņu savstarpējās iedarbības jeb spēka darbības ilgums

(laika intervals);

Fx (Dt) - ķermeņu savstarpējās iedarbības spēka Fx lielums laika intervalā Dt;

Cēlonības aprakstā visvienkāršākā gadījumā tiek aplūkota pāra mijiedarbība , kad ir tikai divi pētnieka interešu subjekti (ķermenis a un ķermenis b) un tiek novērota ķermeņa b kustība kā ķermeņa a iedarbības sekas. Šajā situācijā runā par izolētu jeb noslēgtu ķermeņu pāri - fizikālu sistēmu, kas praktiski nav saistīta ar apkārtējo vidi. Tas ir pilnībā pieņemami, ja ķermeņa b kustību tik tiešām var aplūkot kā tikai ķermeņa a noteiktu kustību, profesionālajā fiziķu žargonā sakot , ka ķermenis a iedarbojas uz ķermeni b ar spēku Fab. Citiem vārdiem, pāra mijiedarbība tiek aplūkota kā nosacīta viena ķermeņa iedarbība uz otru, piemēram, ķermeņa a iedarbība uz ķermeni b, kaut arī tāpat varētu aplūkot ķermeņa b iedarbību uz ķermeni a. Ķermeņu pāra mijiedarbības dinamiku principiāli raksturo 3. Ņūtona likums, saskaņā ar kuru divu ķermeņu mijiedarbību raksturojošais spēks attiecībā uz abiem ķermeņiem ir vienāds pēc lieluma, bet pretēji vērsts attiecībā pret katru no tiematsevišķi. Citiem vārdiem, atbilstoši sekojošam zīmējumam (11.1.att.) pāra mijiedarbību raksturojošos iedarbības un pretdarbības spēkus to vienotībā kopsaista sakarības Fab > 0 , Fba < 0 attiecīgo spēku projekcijām, kamēr vektoriāli Fab= - Fba .

11001

11.1.att. Pāra mijiedarbība (piem. gravitācijas dinamika)