6.6. Vides ierosu kustības ( kustību kustība )

Lokāli ierosinot vidi - mainot vidi veidojošo ķermeņu savstarpējo novietojumu , šī vides izmaiņa visu to veidojošo ķermeņu kopsaistības dēļ izplatās arī pārējā vides aizņemtā telpā . Vides ierosa ir vides mainība, kas nav vides pārnese. Videi izmaiņa kā īslaicīgs vides ierosinājums jeb ierosa izplatās kā ierosas impulss, bet ilga ierosas uzturēšana rada nepārtrauktu ierosas izplatīšanos. Ierosas var būt ļoti dažāda rakstura, no kurām īpaši nozīmīga ir lokāli radītu vides harmonisko svārstību izplatīšanās viļņu veidā. Vides ierosas izplatīšanās ir būtiski atkarīga no konkrētās vides struktūras, kā arī no konkrētā ierosas veida un raksturlielumu vērtībām. Skaņas un siltuma izplates parādības ir tipiski vieliskas vides mehaniskās ierosas izplates piemēri.

6003

6.6.1.att. Diskrētas vides sablīvējuma kā vides impulsveida ierosas izplates ilustrācija: ierosas telpiskie stāvokļi taislīnijas struktūrā laika momentos T1, T2, T3.

6004

6.6.2.att. Garenisko viļņu veidošanās. Gareniskajā vilnī daļiņas svārstās paralēli viļņa izplatīšanās virzienam. Zīmējumā parādīts kā vilnis pārvietojas laikā.