VeFlogo

Vispārizglītojošā e-fizika (VeF) vidējā profesionālajā izglītībā

6.nodaļa Pasaule-Cilvēks-Fizika

Makropasaules fizika – MEHĀNIKA

Ievads: pasaule un cilvēks, telpa un laiks, spēks un enerģija

Pasaule ir daudzveidīgu parādību jeb mainīgu ķermeņu kopums, kurā cilvēks ir viens no šiem mainīgajiem ķermeņiem jeb parādībām. Cilvēks ir garīga jeb vārdiski domājoša dzīvā būtne, kuras apziņā īstenojas noteikts sajūtams reālās apkārtējās pasaules atveids.

Cilvēks apzina pasaules parādības laikā un telpā, raksturojot parādības kā mainīgos ķermeņus ar to atbilstošajiem stāvokļiem. Telpa - ķermeņu savstarpējo novietojumu raksturojošo stāvokļu kopums. Laiks - ķermeņu mainību raksturojošo secīgo stāvokļu kopums. Pasaule telpā - Visuma apzinātā daļa, pasaule laikā - mūžības apzinātā daļa.

Cilvēks apzina pasauli ne tikai faktoloģiski, noskaidrojot kas, kad, kur un kā notiek, bet apzina arī pasaules parādību cēlonību jeb cēloņseku sakarības, cenšoties noskaidrot arī to, kāpēc tas, tad, tur un tā notiek. Spēks un enerģija ir jēdzieni, kas radīti un sekmīgi kalpo visdažādāko pasaules ķermeņu mijiedarbību aprakstam. Cēlonības problēmu risināšanas pamatā ir vispārīgā atziņa, ka visa cēlonis ir visa kopsaistība.

Ķermeņi un to kustība - f i z i k a .

Katrs pasaules mainīgais ķermenis ir noteikts ar savu iekšējo un ārējo vidi, kuras var tikt apzinātas kā diskrētas vai nepārtrauktas, viendabīgas vai neviendabīgas, izotropas vai anizotropas vides. Ikviena vide ir noteiktu ķermeņu kopums, bet ikviens ķermeņis ir ārēji noformēta šo ķermeni veidojošā vide. Viss pastāv kopsaistībā - vieni ķermeņi un vides veido citus ķermeņus un vides.

FIZIKA ir fundamentāla zinātniska teorija (cilvēces uzkrāta specifiska dzīves pieredze) par materiālās pasaules ķermeņu telpisko stāvokļu mainību laikā un telpā jeb kustību pasaules makro, mikro un mega līmeņos. Fizikas pamatjēdzieni ir ķermeņi un kustība, stāvokļi, telpa, laiks un mijiedarbības, spēks, enerģija. FIZIKU ir radījuši cilvēki cilvēkiem, FIZIKA ir materiālās pasaules ķermeņu kustības zinātniskais atveids cilvēka apziņā .

M e h ā n i k a

Mehānika ir fizikas centrālā un vispārīgā daļa - teorija par ķermeņu savstarpējo novietojumu un šī novietojuma mainību jeb k u s t ī b u, ietverot gan faktoloģijas, gan cēlonības aspektus. Pārējās fizikas daļas ir saistītas dažādu ķermeņu dažādu kustību specifikas apzināšanu materiālās pasaules makro, mikro un mega līmeņos.