1. Ievada vietā. Tikai tas, kurš visu zina, var lidot droši

Pirms sapņa par brīvdienām tālās zemēs daudziem vispirms ir murgs par lidojumu. Kas tur tā klaudz! Kāpēc spārni tā plivinās? Kāpēc pilots pēkšņi piedod gāzi? Šeit īsa instrukcija visiem, kas gribētu zināt, kas notiek lidojuma laikā!

Leģendas dažreiz gan ir iesīkstējušas, arī tās par gaisa bedrēm. Gaisā nav bedru. Ja lidmašīna arī kādreiz krīt, tad tā lido cauri zonai, kurā gaiss krīt uz leju. Gaiss tā dara tāpēc, ka citās vietās tas ceļas uz augšu, piemēram, mākoņos un negaisā. Tajās vietās, protams, arī krata. Kas lido pirmoreiz vai retāk, dažas parādības nespēj izskaidrot. Šā iemesla dēļ ārzemēs tiek rīkoti pat semināri pret lidojumu bailēm, un vissvarīgākā lekcija šajos kursos ir informācija par to, kas notiek lidojuma laikā. Tikai tas, kurš visu zina, var lidot droši.

Nepazīstamās skaņas sākas jau tad, kad pasažieris grib ērtāk iekārtoties sēdeklī. Pēkšņi lidmašīnas ķermenī kaut kas draudīgi nodārd. Iemesls - pēc bagāžas iekraušanas tiek aizvērtas lielās lūkas zem salona. Nākamais solis ir dzinēja iedarbināšana. Tie, kas sēž tālu priekšā, var caur logu novērot, kā sāk griezties lielais turbīnas ventilators. Lai arī salons ir labi izolēts pret āra trokšņiem, var skaidri dzirdēt, kā turbīna uzņem apgriezienus. Skaņa pieaug līdz savdabīgai dziedāšanai. Ja iznāk sēdēt aiz spārna astes galā, tad pārsvarā var dzirdēt gāzu šņākšanu, kaukšanu, kas nāk ārā no dzinēja un rada vilkmi. Katrā ziņā ir patīkami apzināties, ka dzinēji strādā labi. Tiklīdz lidmašīna sāk kustēties, var dzirdēt ieslēdzamies elektromotoru. Tad jau var redzēt, kā tiek izbīdītas starta stāvoklī plāksnes, kas atrodas spārnu priekšpusē un aizmugurē. Tikai tā lidmašīna var radīt pietiekami lielu cēlējspēku, lai paceltos gaisā. Tad pilots no vadības saņem atļauju pacelties gaisā, piedod gāzi.

To nevar nepamanīt. Dzinēji attīsta pilnu jaudu, dažās lidmašīnās turbīna dārd diezgan iespaidīgi. Šīs skaņas spēj patikt tikai tiem, kam patīk sporta auto vai motociklu kaukšana. Daudziem pasažieriem šis turbīnas troksnis šķiet ļoti nepatīkams. Ir daudzas lidmašīnas, kuru starta trokšņi netraucē lidostas kaimiņos dzīvojošo cilvēku dzīvi, toties pasažierus gan. Ja, pieaugot ātrumam, lidmašīna arvien trakāk sāk kratīties, tad tam nav sakars ar riteņu kvalitāti, bet gan ar to, ka daži skrejceļi nav sevišķi labā stāvoklī. Plaisas un bedres padara startu līdzīgu braucienam pa lauku ceļu. Tikai tad, kad lidmašīna sasniedz 1. formulas ātrumu - 280 km stundā, cēlējspēks ir pietiekams, lai lidotu. Pilots ar vadības kloķi paceļ lidmašīnas degunu gaisā, lidmašīna paceļas, atraujas no zemes un sāk celties gaisā.

Zeme attālinās, un lidosta pārvēršas par rotaļu pilsētiņu. Atkal zem grīdas atskan skaļš troksnis, tiek ievilkti riteņi, aizveras lūkas. Jo ātrāk lidmašīna lido, jo mazāk nepieciešams papildus cēlējspēks. Tāpēc pilots pakāpeniski aizver papildu plāksnes uz spārniem, līdz tās pilnīgi sakļaujas. Uzmanīgs vērotājs var novērot stūres plāksnes, ar kurām lidmašīna tiek noturēta horizontāli, lai pagriezienos ierakstītu līknē. Tad šķērsstūris spārnu galos tiek sagriezts pretējos virzienos. Kreisajā pusē - uz leju, labajā - uz augšu. Tad ir jālido pa kreisi. Ja jālido pa labi, tad - otrādi. Stūrēm palīdz lielas plāksnes, kuras spārnu virsmā tiek iebīdītas uz augšu, tās sauc par spoileriem. Tiem gan maz kas kopīgs ar ātru automašīnu modes aksesuāriem. Lidmašīnu spoileri ir daudzfunkcionālas plāksnes, kas kalpo ne tikai stūrēšanai.

Tiklīdz lidmašīna sasniegusi lidojuma drošības dienesta norādīto augstumu, dzinēju trokšņi pieklust. Taču var gadīties, ka lidojuma laikā atkal tiek piedota gāze, proti, tad, kad pilots saņem rīkojumu pacelties augstāk. Jo augstāk lidmašīna lido, jo retāks ir gaiss, un ar gaisa pretestību samazinās arī degvielas patēriņš un dzinēju kaitīgā iedarbība.

Līdz šim viss noritēja normāli, bet var gadīties arī negaidīti notikumi. Gaisa virpuļi dažreiz spēcīgi satricina lidmašīnu, it sevišķi tad, kad tā lido cauri mākoņiem. Pilots parasti zina, ka būs gaidāmi šādi virpuļi, un par to paziņo pasažieriem. Tam parasti seko norādījums piesprādzēties, jo daži gaisa virpuļi var būt tik spēcīgi, ka var izkrist no sēdekļa un savainoties. Šādos virpuļos spārnu gali sāk bīstami locīties, bet par to, protams, konstruktori ir padomājuši. Pārbaudēs paredzēts, ka spārni bez bojājumiem var izliekties par vairākiem metriem, turklāt elastīgie spārni uztver arī virpuļu triecienus pret kabīni tāpat kā automašīnas amortizatori.

Ja dienā var novērot stūru un spoileru darbību, naktī paveras cits skats. Dažādas mīklainas gaismas, ritmiski sarkani zibšņi atspoguļojas uz spārniem un dzinējiem. Tie ir pretsadursmju gaismu atspīdumi, kas atrodas lidmašīnas augšpusē un apakšpusē. Un spārnu galos regulāri uzzibsnī baltas gaismiņas, kam ir tieši tāds pats uzdevums. Ar šīm gaismas zīmēm lidmašīnas ir redzamas vairāku kilometru attālumā.

Pie skaidrām debesīm var redzēt arī citas lidmašīnas, it sevišķi lielu lidostu tuvumā. Nolaišanās sākas tad, kad dzinēji pieklust. Lidmašīna pamet norādīto lidojuma augstumu, dažreiz tā tiek piebremzēta ar spoileriem. Tie samazina cēlējspēku, un lidmašīna nolaižas ātrāk. To var sajust arī tad, kad spoileru izraisīto virpuļu vibrācijas satricina kabīni.

Tuvojoties lidostai, daudz kas atkārtojas pretējā secībā. Tiek izbīdītas nolaišanās plāksnes un priekšspārni, lai, samazinoties ātrumam, noturētu lidmašīnu gaisā. Ar rībienu tiek izlaistas šasijas. Lidmašīna gatava nolaisties. Zem spārniem parādās betona skrejceļš. Pieskaroties zemei, vienlaikus notiek divas darbības. Pirmā - visi iespējamie spoileri tiek pacelti vertikāli gaisā, lai likvidētu cēlēspēku un palielinātu bremzēšanas pretestību. Otrā - dzinēju trokšņi spēji pastiprinās, jo pilots ieslēdzis pretvilkmi, tā laikā dzinēja gāzu strūkla tiek pagriezta uz priekšu tā, ka vilkme tagad darbojas kā bremze. Spoileri un reverss saīsina nolaišanās ceļu. Un tikai tad, kad ātrums ir pietiekami mazs, tiek nospiestas arī riteņu bremzes.

Spējo bremzēšanu var ne tikai sajust, bet arī sadzirdēt, jo bieži vien bremzes čīkst tāpat kā automašīnai.

Beidzot lidmašīna ir uz zemes! Reverss tiek izslēgts, spoileri un nolaišanās plāksnes tiek ievilktas, atliek tikai aizbraukt līdz stāvvietai.