1.1. Priekšmeta īpašības un pazīmes

 

Lai atbildētu uz šo jautājumu, jānoskaidro, kas ir priekšmeta īpašības un pazīmes.

 

Katram priekšmetam piemīt vairākas īpašības jeb pazīmes. Jāņem vērā, ka ar priekšmetu loģikā saprot visu, par ko var domāt. Piemēram, mēs domājam par naudu, ēdienu, kvadrātu, Pitagora teorēmu, ekoloģiju, naidu un mīlestību, to visu loģikā uzskata par priekšmetu.

Pazīmes (īpašības) ir tas, ar ko priekšmets līdzinās vai atšķiras no citiem. Piemēram, liels, mazs, garš, tāpat arī būt ar vienādām malām, būt paralēlam utt.

Pazīmju skaits ir atkarīgs no priekšmeta sarežģītības. Piemēram, „pirmskaitlim ir divas pazīmes: dalīties pašam ar sevi un dalīties ar viens.”.

Jebkura priekšmeta pazīmju kopums ir sadalāms divās lielās grupās: būtiskās un nebūtiskās pazīmēs.

 

Būtiskas pazīmes raksturo priekšmeta kvalitatīvu noteiktību. Tās ir pazīmes, kas ir nepieciešamas attiecīgajā kontekstā, bet ar tām pietiek, lai raksturotu priekšmetu. Piemēram, kvadrāts ir taisnstūris, kam visas malas vienādas. Šajā gadījumā ir divas būtiskas pazīmes:

1) malas ir vienādas un nav svarīgi, cik garas;

2) tas ir taisnstūris jeb četrstūris, kam visi leņķi ir 90 grādi.

Priekšmets, palikdams tas pats, nevar zaudēt savas būtiskās pazīmes. Un otrādi - ja ir zaudēta kāda no būtiskajām pazīmēm, tad tas jau ir cits priekšmets. Ja, aplūkojot iepriekšējo piemēru par kvadrātu, tiek pazaudēta pazīme būt taisnstūrim, tad šī figūra var būt arī rombs.

Atšķirībā no būtiskajām pazīmēm nebūtiskās pazīmes nav obligātas visiem

vienveidīgajiem priekšmetiem. Tās var būt, bet var arī nebūt. Piemēram, lai konstatētu, ka figūra ir taisnstūris, nav svarīgi malu garumi. Svarīgs ir tikai fakts, ka visi leņķi ir 90 grādu lieli.

Noteiktos apstākļos nebūtiskās pazīmes var kļūt būtiskas un otrādi. Tā piemēram, cilvēku iedalīšana pēc apavu izmēriem zobārstam ir mazsvarīga, bet apavu firmas direktoram tā ir ļoti būtiska.

 

Def. Jēdziens ir domāšanas forma, kas atspoguļo priekšmetus un parādības pēc to būtiskajām pazīmēm.

 

Būtiskās pazīmes raksturo priekšmeta galveno saturu.