4.4. Visuma evolūcija

Saules sistēmas rašanās

Saskaņā ar mūsdienu priekšstatiem, Saules sistēma izveidojās no auksta starpzvaigžņu gāzes un putekļu mākoņa aptuveni pirms 4,6 miljardiem gadu. Tas varēja norisināties sekojoši. Mākonim saspiežoties, no tā centrālās daļas izveidojās Saule, bet no atlikuma - gāzes un putekļu disks. Diskā veidojās sīki sablīvējumi, kas, savstarpēji saduroties, auga arvien lielāki, līdz no tiem izveidojās planētas. Planētas turpināja bombardēt starp tām palikušie sīkie ķermeņi. Topošajā Zemē ietriecās aptuveni Marsa lieluma objekts, saārdot planētas ārējo daļu. No triecienā izkaisītā materiāla orbītā ap Zemi pakāpeniski izveidojās Mēness. Tā radās Zemes grupas planētas. Tās sastāv galvenokārt no iežiem un metāliem, jo planētu sistēmas iekšējā daļā temperatūra bija parāk augsta, lai varētu saglabāties liels daudzums gāzes un ledus. Milzu planētas veidojās tajā Saules sistēmas daļā, kur temperatūra bija zemāka. Te bija daudz gāzu - ūdeņraža un hēlija, tāpēc šīm planētām ap kodolu izveidojās liels gāzu apvalks. Saules sistēmas ārējā daļā, kur bija ļoti zema temperatūra, izveidojās galvenokārt no ledus sastāvoši ķermeņi - komētas un Koipera joslas objekti.

Uz izveidojušās Zemes vēl miljardu gadu ilga būtiskas pārmaiņas. Meteorītu triecienos bija atbrīvojusies liela enerģija, kas sasildīja planētu. Sasilšanu veicināja arī radioaktīvo iežu izdalītais siltums. Tā rezultātā Zemes dzīles sakarsa, izkusa un noslāņojās. Centrā izveidojās blīvs kodols, bet ārpusē - no vieglākiem iežiem veidota garoza. No karstajiem iežiem izdalījās gāzes un ūdens tvaiki. Tvaiki kondensējās, radot jūras un okeānus, bet gāzes izveidoja Zemes atmosfēru. Aptuveni pirms 3,4 miljardiem gadu uz Zemes parādījās dzīvība. Sākumā tās bija primitīvas baktērijas un vienšūņi, bet pakāpeniski dzīvības formas kļuva arvien sarežģītākas un daudzveidīgākas.

Putekļu disks

Planētu sistēma tapšanas stadijā. Ap zvaigzni Fomalhautu atrodas putekļu un sīku debess ķermeņu disks. Izceltajā kvadrātā parādīta planēta. Vikipēdijas attēls

Apskati animācijā temperatūru dažādās Saules sistēmas zonās planētu veidošanās laikā. Temperatūru maina, pārvietojot regulācijas pogu.
  • Cik augsta temperatūra Celsija grādos šajā laikā bija uz Zemes (trešā planēta no augšas)? Kuras vielas bija cietas (solid), un kuras - gāzveida (gas)?
  • Cik augsta temperatūra Celsija grādos šajā laikā bija uz Saturna (planēta ar gredzenu)? Kuras vielas bija cietas (solid), un kuras - gāzveida (gas)?
Apskati videoanimācijā Saules sistēmas veidošanos