4.3. Megapasaules struktūra

Lielmēroga struktūra

Fotogrāfijās, kas iegūtas ar pasaules spēcīgākajiem teleskopiem, debess ir burtiski noklāta ar galaktikām. Tās veido telpisku struktūru, ko sauc par Visuma lielmēroga struktūru. Galaktiku kopas un superkopas ir izvietotas milzīgu, neregulāru šūnu sienās. Visuma struktūru var salīdzināt ar ziepju putām, kurās haotiski izvietoti dažāda izmēra ziepju burbuļi. Šūnu jeb burbuļu iekšienē galaktiku ir maz. Šāda struktūra novērojama visā izpētītajā Visuma daļā. Tās tapšanā liela nozīme ir tumšajai matērijai, kas nav saskatāma, bet ar savu gravitācijas spēku ietekmē galaktiku un galaktiku kopu kustību.

Galaktiku superkopas
Attēlā parādītās tuvākās galaktiku superkopas (supercluster) un lielākie tukšumi (voids) starp tām. Izmantoti dati par 68 miljonu galaktiku izvietojumu. Visums parādīts uz visām pusēm 1 miljarda gaismas gadu attālumā no Zemes. Lokālā galaktiku superkopa (Virgo) atrodas attēla centrā, bet tas nenozīmē, ka mūsu superkopa atrastos Visuma centrā. Vikipēdijas attēls

Visumu aizpilda galaktikas
Visums ir kaut cik detalizēti izpētīts pāris miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Lielākā attālumā veikti tikai daži pētījumi, jo tālās galaktikas spīd ļoti vāji un to saskatīšanai vajadzīgi ļoti lieli teleskopi. Šajā attēlā, kas iegūts ar Habla kosmisko teleskopu, kartēts kāds neliels apgabals debess dienvidu puslodē, kur nav mūsu Galaktikas zvaigžņu un citu tuvu objektu. Te var ieskatīties vairāk nekā 10 miljardu gaismas gadu attālumā. Redzams, ka Visumu viscaur aizpilda galaktikas.
Habla kosmiskā teleskopa attēls

Videoanimācijā apskati Visuma novērojamās daļas struktūras izmaiņas vairāk nekā 10 miljardu gadu laikā. Animācijas beigas atbilst mūsdienām.
  • Kā galaktikas izvietotas sākumā un kā - beigās?
  • Kāda spēka iedarbībā notiek galaktiku koncentrēsanās šūnu sienās?