4.1. Mūsu Galaktika

Saules sistēmas vieta

Tumšā bezmēness naktī pie zvaigžņotās debess redzams Piena Ceļš, kas kā miglaina josla stiepjas pāri debesīm. To veido tālu zvaigžņu vienkop saplūdusī gaisma. Piena Ceļš ir daļa no mūsu Galaktikas, tomēr ne visa galaktika. Patiesībā Piena Ceļš ir tikai neliela daļa no viena Galaktikas spirālzara. Saules sistēma kopā ar Sauli atrodas Galaktikas diska vidusdaļā nepilnu 8 kiloparseku attālumā no tās centra Oriona atzarā. Saules sistēma Galaktikā ir kā miltu graudiņš, kas iecepts lielā pankūkā. Ja novērotājs raugās Galaktikas diska plaknes virzienā, skatiens sastop daudz zvaigžņu, kas arī veido Piena Ceļa joslu.

Piena Ceļš
Saules vieta Galaktikā
Piena Ceļš ir daļa nu mūsu Galaktikas spirālzara. Vikipēdijas attēls
Saules novietojums Galaktikā (dzeltenais aplītis). Saule ar visām planētām atrodas Oriona atzarā. Mums tuvākie spirālzari ir Perseja spirālzars (tālāk no centra) un Strēlnieka (Sagittarius) spirālzars tuvāk centram. Vikipēdijas attēls

Animācijā izpēti Saules un citu objektu izvietojumu mūsu Galaktikā. Modeli groza, turot nospiestu peles kreiso taustiņu un pārvietojot peli. Tuvina ar "+", attālina ar "—" pogu. Iespējams "izslēgt" un "ieslēgt" jaunākās zvaigznes (population I), vecākās zvaigznes (population II), vaļējās zvaigžņu kopas (open cluster), lodveida zvaigžņu kopas (globular cluster), miglājus (gaseous nebulae) un Sauli (Sun).

Apskati videoanimācijā Saules sistēmas atrašanās vietu mūsu Galaktikā