1.1. Zemes kustība ap Sauli

Saules kustība

Saule Latvijā ir uzlecošs-norietošs spīdeklis. No rīta tā uzlec austrumu pusē, dienas vidū dienvidos sasniedz vislielāko leņķisko augstumu un vakarā rietumu pusē noriet. Saules diennakts kustība dažādos gadalaikos ir atšķirīga. Ziemā Saules ceļš virs horizonta ir viszemākais un visīsākais, pavasarī un rudenī Saule pārvietojas pie debess vidējā leņķiskā augstumā, bet vasarā Saules ceļš iet visaugstāk un tas ir visgarākais.

Šo izmaiņu cēlonis ir tas, ka Saule lēni pārvietojas starp zvaigznēm, gada laikā veicot pie debess pilnu apli, ko sauc par ekliptiku. Pie debess Saules ceļu iezīmē zodiaka zvaigznāju josla. Gada laikā Saule iziet caur 12 zodiaka zvaigznājiem: Aunu, Vērsi, Dvīņiem, vēzi, Lauvu, Jaunavu, Svariem, Skorpionu, Strēniku, Mežāzi, ūdensvīru un Zivīm. Tā kā ekliptika ir novietota slīpi attiecībā pret debess ekvatoru, tad vasarā Saule atrodas pie debess sfēras “augstāk”, bet ziemā “zemāk”. Pavasarī un rudenī tā atrodas “vidējā augstumā”.

Par Saules kustību lasi vēl: Vikipēdijā, projektā "Astronomija tīklā"

Saules kustība pie debess

Saules diennakts kustība Latvijā ap Jāņiem (augšējā pozīciju rinda) un ap Ziemassvētkiem (apakšējā pozīciju rinda). Vikipēdijas attēls

Izpēti animācijā Saules diennakts kustību dažādos gadalaikos. Pārbīdot bultiņu vai pulksteņa rādītājus, var izvēlēties noteiktu vietējo laiku, datumu un novērotāja atrašanās vietas geogrāfisko platumu (Rīgas ģeogrāfiskais platums ir 57º N). Šos lielumus var ierakstīt arī atbilstošajos lodziņos. Pie debess ar peli var pārvietot arī Saules ripu.

  • Apskati Saules ceļu virs horizonta Rīgā 22. decembrī (ziemas saulgriežos). Cikos Saule lec un riet (pēc vietējā laika)?
  • Apskati Saules ceļu virs horizonta Rīgā 22. jūnijā (vasaras saulgriežos). Zem attēla nolasi, cik liels ir saules augstums (sun's altitude) pusdienlaikā!
  • Izpēti Saules ceļu virs horizonta kādā citā zemeslodes vietā!