1.1. Zemes kustība ap Sauli

Zvaigžņu kartes

Pie debess sfēras izvietoto objektu attēlošanai astronomijā izmanto gan drukātas, gan uz datora ekrāna parādāmas zvaigžņu kartes. Dažāda spožuma zvaigznes kartēs apzīmē ar dažāda lieluma aplīšiem. Zvaigžņu kartēs attēlo arī citus nekustīgus debess objektus, piemēram, miglājus un zvaigžņu kopas, bet neattēlo Sauli, Mēnesi un planētas, jo tie pārvietojas.

Lai attēlotu zvaigžņu redzamo stāvokli jebkurā laika momentā, izmanto grozāmo zvaigžņu karti. Tā ir ļoti ērta, taču tajā parādītas tikai noteiktā vietā virs horizonta redzamās zvaigznes. Cita tipa zvaigžņu kartēs nav attēlots horizonts, un tās var izmantot jebkurā zemeslodes vietā. Tās var aptvert visu debess sfēru (debess globuss), vai tikai atsevišķu debess daļu.

Par zvaigžņu kartēm lasi vēl: projektā "Astronomija tīklā"

Andromedas zvaigznāja karte

Andromedas zvaigznājs zvaigžņu kartē. Vikipēdijas attēls

Apskati grozāmo zvaigžņu karti Latvijas Astronomijas biedrības vietnē. Melnajā laukumā parādītas tās zvaigznes, kas attiecīgajā laikā un datumā redzamas virs horizonta. Lai redzētu raksturīgās zvaigznāju kontūras, ieliec ķeksīti lodziņā "Zvaigznāji". Kartē izmantots vietējais laiks. Lai pārietu uz vietējo laiku, no novembra līdz martam no pulksteņa rādījuma jāatņem 30 minūtes, bet no aprīļa līdz oktobrim jāatņem 1 stunda un 30 minūtes.

  • Kā izskatās zvaigžņotā debess Ziemassvētkos, 25. decembrī plkst. 22.00?
  • Kā izskatās zvaigžņotā debess Jāņu naktī, 24. jūnijā plkst. 2.00?