14.2. Nodokļu būtība un to loma ekonomikā

14.2.12. Kopsavilkums

Valsts bez nodokļiem iztikt nevar, tāpēc ir jāizvēlas vismazāk ekonomiku ietekmējošie nodokļi. Nodokļu sistēma nedrīkst izjaukt efektīvu resursu sadalīšanu valsts ekonomikā.

Līdzekļu aizplūšana no valsts rada līdzekļu trūkumu, kas savukārt bremzē ekonomikas uzplaukumu. Šādā situācijā nepieciešams izvērtēt nodokļu sistēmas deformējošo efektu uz kapitāla tirgu, kā arī noteikt ekonomiskā kaitējuma pakāpi, kas radusies nodokļu politikas realizēšanas rezultātā.

            Nodokļu sistēmai ir jābūt viegli un lēti pārvaldāmai. Nodokļu sistēmai ir jābūt elastīgai, tai ātri jāreaģē uz ekonomisko apstākļu izmaiņām. Nodokļu politikai precīzi jāatspoguļo nodokļu maksātāju vēlmes un to priekšrocības uzņēmējdarbībā.

            Latvijas nodokļu sistēmu sastāda gan tiešie, gan netiešie nodokļi, kas savukārt atkal sadalās sīkāk, kā rezultātā, pavisam kopā ir 10 nodokļi.

            Nodokļi tiek maksāti caur precēm un pakalpojumiem. Nodoklis ir naudas maksājumi, ko veic nodokļu maksātāji uz bezatlīdzības pamata, un tie nav saistīti ar noteiktu mērķi.