M. Kijaško. Moodle rīks „Blogs”

Site: Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu kompetences paaugstināšana
Course: DatZT003 : MOODLE visiem projekta dalībniekiem : E-mācību kursa veidošana un lietošana MOODLE vidē
Book: M. Kijaško. Moodle rīks „Blogs”
Printed by: Guest user
Date: Tuesday, 23 April 2024, 3:10 PM

Description

Mihails Kijaško. Moodle rīks „Blogs”. e-grāmata

Titullapa

ESF + ES + IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ logo_LU

logo_Projekts



Mihails Kijaško


MOODLE rīks "Blogs"




Materiāls izstrādāts
ESF Darbības programmas 2007. - 2013.gadam „Cilvēkresursi un nodarbinātība”
prioritātes 1.2. „Izglītība un prasmes”
pasākuma 1.2.1.„Profesionālās izglītības un vispārējo prasmju attīstība”
aktivitātes 1.2.1.2. „Vispārējo zināšanu un prasmju uzlabošana”
apakšaktivitātes 1.2.1.1.2. „Profesionālajā izglītībā iesaistīto pedagogu
kompetences paaugstināšana”
Latvijas Universitātes realizētā projekta
„Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu
kompetences paaugstināšana”
(Vienošanās Nr.2009/0274/1DP/1.2.1.1.2/09/IPIA/VIAA/003,
LU reģistrācijas Nr.ESS2009/88) īstenošanai.





Rīga, 2010.

Radošās komūnas licence
Šis darbs ir licencēts ar Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported licenci.


1. Blogs

Blogs jeb tīmekļa žurnāls (angļu valodā– blog, saīsinājums no web log) ir fizisku personu vai nekomerciālu organizāciju tīmekļa vietne, kurā tiek vākta informācija par noteiktu tematu vai tematu kopu, to regulāri atjauninot. Informāciju blogos var rakstīt pats vietnes īpašnieks, to var pārrakstīt no citām vietnēm, informāciju var piegādāt arī citi blogu lietotāji, veidojot komentārus un diskutējot par attiecīgajiem tematiem.

Blogu nozīme pieaug visā pasaulē. Tos izmanto pusaudži, rakstot, piemēram, par to, kas viņiem patīk vai nepatīk skolā, lielu kompāniju vadītāji - lai sazinātos ar saviem klientiem, disidenti - lai paustu savu politisko viedokli.

Sākot ar 1.6.versiju Moodle piedāvā rīku Blogs visiem lietotājiem. Šim rīkam ir savas priekšrocības un trūkumi salīdzinājumā ar citām blogu platformām.

1.1 Bloga izmantošana

Blogi Moodle sistēmā ir piesaistīti konkrētam lietotājam, bet ne kursam. Jūsu profila lapā ir jābūt cilnei „ Blogs” .

Lietotāja profila lapa.

Piezīme: Ja jūsu profila lapa nesatur cilni „Blogs”,sazinieties ar servera administratoru un noskaidrojiet, vai modulis „ Blogs” ir iespējots.

1.2. Bloga ieraksta ievietošana

Lai pievienotu ierakstu blogam:

1. Noklikšķiniet uz cilnes „Blogs” savā profila lapā.

2. Noklikšķiniet uz " Pievienot jaunu ierakstu ".

Bloga ieraksta pievienošana. 2.attēls Bloga ieraksta pievienošana.

3. Lapā "Pievienot jaunu ierakstu " , kā parādīts 3.attēlā, ievadiet sava ieraksta nosaukumu un ieraksta pamattekstu:

3.attēls Bloga ieraksta pievienošana.

3.attēls Bloga ieraksta pievienošana.

4. Ja vēlaties pievienot datni, piemēram, PDF dokumentu vai attēlu, noklikšķiniet uz pogas „Browse” (latv.pārlūkot), atrodiet datni savā datorā un noklikšķiniet uz „Open” (latv. atvērt). Neaizmirstiet, ka pastāv datnes izmēra ierobežojums, ko var augšupielādēt, to var redzēt ievadlauka „ Pielikums” komentārā. Tas nav standarta parametrs, to nosaka jūsu servera administrators, un, ja ir nepieciešams, jūs varat lūgt palielināt to.

5. Izvēlieties, kā jūs publicēsiet ierakstu sadaļā „ Kam publicēt” (kas varēs redzēt ierakstu). Ir trīs iespējas:

  • sev (melnraksts);
  • jebkuram vietnes lietotājam;
  • visiem (iespēja var būt atslēgta, jautājiet servera administratoram).

6. Izvēlēties atbilstošus servera līmenī definētus oficiālos tagus (angl. OfficialTags) jeb atslēgvārdus jūsu ierakstam un/vai pievienojiet vienu vai vairākus paša lietotāja definētos tagus (angl. User defined tags).

Tags ( angl. tag) - viena vai vairākas rakstzīmes, kas piekārtotas datu kopai, lai to identificētu un sniegtu informāciju par kopu ( http:// www.termini.lv © Latvijas ZA Terminoloģijas komisija).

7. Noklikšķiniet uz "Saglabāt izmaiņas" pogu.

Jūs varat rediģēt sava bloga ierakstu jebkurā laikā, izmantojot saiti „ Rediģēt” zem atbilstoša ieraksta(4.attēls). Jūs varat mainīt arī publicēšanas opciju vai izdzēst bloga ierakstu pilnībā, ja vien vēlaties.

4.attēls Bloga ieraksts

4.attēls Blogaieraksts

Saite „ Pastāvīgā adrese” ļauj noskaidrot bloga ieraksta tiešo URL adresi. Šo saiti izmanto, ja grib kādam nodot ieraksta tiešo URL adresi. Uzklikšķinot uz saites tiešā URL adrese, ir redzama pārlūkprogrammas adrese laukā.


1.3. Bloga lasīšana

Jūs varat apskatīt sava bloga ierakstus, uzspiežot uz cilnes „Blogs” profila lapā vai, izmantojot saiti „Skatīt manus ierakstus” blokā „Blogu izvēlne”. Var arī apskatīt visu jūsu kursa studentu vai konkrētas grupas studentu blogu ierakstus, izmantojot cilni „Blogi” un atverot kursa sadaļu „Dalībnieki”.

Tāpat jūs varat atlasīt visu blogu ierakstus ar noteiktu tagu, izmantojot tagus - saites blokā Blogu tagi .

1.4. Blogu redzamība

Pēc noklusējuma visi vietnes lietotāji var apskatīt visus blogu ierakstus, izmantojot saiti "Skatīt vietnes ierakstus" blokā Blogu izvēlne . Tomēr, iespējams, ka jūsu servera administrators ir ierobežojis blogu redzamību un blogu ierakstus var redzēt lietotāji, kopā ar kuriem jūs esat vienā kursā vai grupā.

1.5. Bloga iestatījumi

Saite "Bloga iestatījumi" blokā „ Blogu izvēlne” satur tikai vienu opciju, kas ļauj jums izvēlēties, cik daudz bloga ierakstu vienlaicīgi tiek izvadīts lapā. Noklusēto ievadņu skaits ir desmit.
5.attēls Bloga iestatījumi

5 . attēls Bloga iestatījumi


1.6.Bloga ierakstu tagi

Tags ir attiecīgs atslēgvārds vai termins, kas ir saistīts ar bloga ierakstu. Tas ļauj ērti klasificēt un vēlāk meklēt vai atlasīt ierakstus. Parasti katram ierakstam ir viens divi tagi. Jūs varat pievienot bloga tagus, pievienojot vai rediģējot bloga ierakstu.

Ir divu veidu tagi:

  • lietotāju definētie tagi (angl. User defined tags ), ko definē pats lietotājs;
  • oficiālie tagi (angl. Official Tags), ko definē administrators un kas ir pieejami jebkuram vietnes lietotājam.

1.7. Bloga tagu bloks

Lai piesaistītu lietotāju uzmanību jūsu vai citu lietotāju blogiem, jūs varat pievienot kursa lapai bloku „ Blogu tagi”. Bloka „ Blogu tagi” piemērs ir parādīts attēlā:
6.attēls Bloks Bloga tagu

6 . attēls Bloks Bloga tagu

Bloks „Blogu tagi” rāda"tagu mākoni" - sarakstu, kur biežāk izmantotie tagi ir izcelti ar lielāku fontu. Tagu mākonis var būt sakārtots alfabētiskā secībā vai arī pēc pēdējā apmeklējuma, kas tiek definēts, konfigurējot bloku „Blogu tagi”.

Lai pievienotu bloku „Blogu tagi” jūsu kursa lapai:

Noklikšķiniet uz pogas „Ieslēgt rediģēšanu” (atrodas lapas augšējā labajā stūrī).

No bloka "Bloki" , izmantojot komandu „Pievienot”, izvēlēties „Blogu tagi”.

7.attēls Bloka Bloga tagi pievienošana

7.attēls Bloka Bloga tagi pievienošana

Lai mainītu bloka „Blogu tagi” iestatījumus:

1. Noklikšķiniet uz konfigurācijas ikonas bloka galvenē.

8.attēls Bloks Blogu tagi

8.attēls Bloks Blogu tagi

2. Konfigurācijas lapa blokam „Blogu tagi” ļauj jums pielāgot dažādus iestatījumus, kuriem komentāri nav nepieciešami:

9.attēls Bloka Bloga tagi konfigurēšana

9.attēls Bloka Bloga tagi konfigurēšana


1.8. Efektīva bloga prakse

Blogi Moodle sistēmā ir salīdzinoši jauna iespēja, kuru daudzi cilvēki vēl joprojām mācās izmantot. Pašlaik ir maz labu piemēru, kā izmantot blogus apmācības procesā. Lielākā daļa blogu veidojas tikai kā dienasgrāmata, kur lietotāji atstāj nestrukturētas pārdomas par to, ko un kā viņi mācās. Ir grūti saglabāt studentu motivāciju blogu rakstīšanā, īpaši, ja pats skolotājs neizmanto blogus ikdienā.

Lai labāk apgūtu blogu iespējas, iesakām sākt savu blogu Moodle vidē. Šī pieredze jums palīdzēs izprast blogus labāk, tas arī ir vēl viens kanāls, lai sazinātos ar saviem studentiem un kolēģiem.

Vissvarīgākais moments - lai rīks Blogs kļūtu par neatņemamo mācību kursa daļu, ir skaidri jādefinē mērķis studentu blogiem.

Kursa sākumā veiciet aptauju starp jūsu studentiem, lai noskaidrotu, kuriem no viņiem jau ir blogi citos Internet resursos? Kāpēc tie ir izveidoti? Daudziem no jūsu studentiem jau būs profili draugiem.lv, MySpace, Facebook tīklos, kur tie atstāj ziņas saviem draugiem.

Bet blogi sociālajos tīklos ir atšķirīgi no blogiem mācību vidē un jums ir nepieciešams cieši sadarboties ar saviem studentiem, lai radītu efektīvus blogus.

Ir ieteicams ļaut katram studentam noteikt savu mērķi blogam, jo bloga kvalitāte un studenta aizraušana ar blogu rakstīšanu ir tieši proporcionāla tam, cik bloga tēmas ir svarīgas un interesantas studentiem.

Lai studenti būtu ieinteresēti rakstīt blogus, viņiem ir jāzina, ka ir arī auditorija, kas tos lasa. Ziņa, ka kāds lasa jūsu bloga ierakstus, lieliski motivē turpināt rakstīt. Noteikti komentējiet vai nu ar Moodle īsziņu palīdzību, vai mutiski klasē studentu ierakstus, bet, ja students ierakstīja savas privātās pārdomas, ļaujiet tām palikt privātām. Blogs, tāpat kā papīra dienasgrāmata, vienmēr ir personiska lieta, un blogu autoriem ir jābūt pārliecinātiem par to.

1.9. Kreatīva blogu prakse

Tā kā blogi ir samērā jauna parādība, ir daudz iespēju, lai izgudrotu jaunus un inovatīvus veidus, kā tos izmantot. Blogi vēl turpina attīstīties, un nākotnes Moodle versijās būs vairāk iespēju izveidot interesantas aktivitātes, bet jau tagad ir dažas idejas, ko jūs varat realizēt ar bloga rīka palīdzību.

Grupas darbs ar tagiem

Blogu tagi tiek izmantoti, lai klasificētu un meklētu blogu ierakstus. Bet, organizējot speciālu aktivitāti, to var izmantot kā prāta vētras rīku! Piemēram, jums ir grupas uzdevums veikt kāda uzņēmuma vai projekta SVID analīzi. Jūs jau iepriekš palūdzāt, lai atbildes tiktu publicētas blogos, izmantojot atbilstošus tagus katrai SVID tabulas šūnai: „stiprās puses”, „vājās puses”, „draudi”, „iespējas”.Tik līdz studenti ir sākuši veidot ierakstus, tie var viegli apkopot citu studentu ierakstus, izvēloties atbilstošus tagus.

Vienas minūtes atbildes

Efektīva atgriezeniskā saite ir svarīga gan pasniedzējam, gan studentam. Nodarbības vai tēmas beigās jūs varat palūgt katru studentu atstāt savā blogā īsu atsauksmi par notikušo nodarbību. Klasiskie jautājumi, ko uzdod docētājs, lai ātri iegūt uatsauksmes par nodarbību ir:

  • Kas bija vislabākais vai noderīgākais?
  • Kas bija visnesaprotamākais vai neskaidrākais?
  • Kas ļoti nepatika vai patika ?

Protams, ir daudz arī citu jautājumu, ko var uzdot, lai iegūtu atgriezenisko saiti.

Visefektīvākā jebkura mācību kursa shēma

  • Katras nodarbības beigās pasniedzējs jautā studentiem, ko viņi nesaprata, kas bija grūti saprotams un par ko viņi vēlas uzzināt vairāk.
  • Katras nodarbības sākumā pasniedzējs velta dažas minūtes, lai atbildētu uz iepriekšējās nodarbības jautājumiem.

Veltiet studentiem pēc katras nodarbības pāris minūtes,lai atbildētu uz atgriezeniskās saites jautājumiem. Pašus jautājumus ievietojiet kursa lapā un palūdziet, lai studenti, rakstot blogos kā tagus atsauksmei izmantotu nodarbības datumu vai nosaukumu. Tas ļaus viegli apskatīt visustudentu atbildes.