M. Kijaško. Laba un slikta prakse darbā ar Moodle

Site: Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu kompetences paaugstināšana
Course: DatZT003 : MOODLE visiem projekta dalībniekiem : E-mācību kursa veidošana un lietošana MOODLE vidē
Book: M. Kijaško. Laba un slikta prakse darbā ar Moodle
Printed by: Guest user
Date: Thursday, 25 April 2024, 10:00 PM

Description


Mihais Kijaško. Laba un slikta prakse darbā ar Moodle.

Titullapa

ESF + ES + IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ logo_LU

logo_Projekts


Mihais Kijaško


Laba un slikta prakse darbā ar MOODLE




Materiāls izstrādāts
ESF Darbības programmas 2007. - 2013.gadam „Cilvēkresursi un nodarbinātība”
prioritātes 1.2. „Izglītība un prasmes”
pasākuma 1.2.1.„Profesionālās izglītības un vispārējo prasmju attīstība”
aktivitātes 1.2.1.2. „Vispārējo zināšanu un prasmju uzlabošana”
apakšaktivitātes 1.2.1.1.2. „Profesionālajā izglītībā iesaistīto pedagogu
kompetences paaugstināšana”
Latvijas Universitātes realizētā projekta
„Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu
kompetences paaugstināšana”
(Vienošanās Nr.2009/0274/1DP/1.2.1.1.2/09/IPIA/VIAA/003,
LU reģistrācijas Nr.ESS2009/88) īstenošanai.





Rīga, 2010.

Radošās komūnas licence
Darbu Mihails Kijaško. Laba un slikta prakse darbā ar Moodle ir licencējis ar
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported licenci
.


1.1. Mudiniet studentus mācīties kopā, izmantojot Moodle platformas iespējas

Moodle tas nav tikai teksts, attēli un saites. Moodle filozofija paredz to, ka mācīšanās ir īpaši efektīva, kad tiek veidots kaut kas priekš citiem. Moodle izveides koncepcija balstās uz sadarbību.

Rosiniet studentus izmantot Moodle, sadarbojoties, kļūstot par mācību sabiedrības aktīvu dalībnieku. Tas nozīmē, ka jūsu loma skolotājs , kas parasti ir zināšanu avots , mainās uz personu, kas nemānāmi veido kopējo klases kultūru un virza klasi uz galveno apmācības mērķi, tajā pašā laikā atbildot uz jebkura studenta jautājumiem un rosinot iekšējās klases diskusijas.

1.2. Mudiniet studentus atcerēties par drošību, strādājot tīmeklī

Studentiem jābūt ļoti uzmanīgiem par savas personiskās informācijas publicēšanu jebkurā mājas lapā, tajā skaitā arī jūsu Moodle portālā. Mudiniet tos izmantot veselo saprātu šajā jomā.

1.3. Sāciet ar vienkāršām lietām

Ja jūs esat iesācējs Moodle sistēmā un jums nav pieredzes par citām kursu vadības sistēmām, sāciet ar kaut ko vieglu un vienkāršu, piemēram, izveidojiet lapu ar stundu plānu un saitēm uz noderīgiem Internet tīkla resursiem. Pēc kāda laika, kad jutīsieties droši, varāt ķerties pie sarežģītākām lietām, ko varbūt jau gribēsiet izmantot.

Moodle ir ļoti spēcīga sistēma ar plašām iespējām, kas var atbaidīt iesācēju. Šī pieeja palīdzēs jums izvairīties no tā. Neuztraucieties, jo jau pēc dažām nedēļām jūs izmantosiet Moodle tikpat vienkārši kā elektronisko pastu!

1.4. Saglabājiet, saglabājiet, saglabājiet

Lūdzu, saglabājiet savu darbu ik pēc piecām-desmit minūtēm. Attīstot šo paradumu, jūs nekad nezaudēsiet oriģinālo materiālu, ko rakstījāt, gadījumā, ja jūsu pārlūkprogramma uzkārsies vai pazudīs savienojums ar serveri.

Rosiniet studentus darīt to pašu. Viņi var kļūt ļoti neapmierināti, ja zaudēs savu darbu, ko veidoja, piemēram, trīsdesmit minūšu laikā.

1.5. Parādiet studentiem, kā darbojas sistēmas žurnāls

Parādietstudentiem, kā jūs varat pārraudzīt, kur viņi „iet” un ko viņi dara Moodle lapā. Atveriet kursa žurnālu (administrēšanaspanelī sadaļa Atskaites )un parādiet studentiem dažus piemērus.

1.attēls Administrēšanas panelis

1.6. Rakstiet īsus, noderīgus kopsavilkumus par jūsu resursiem

Kad studenti noklikšķina uz resursu saitēm, ir ļoti ērti, lai būtu redzams ne tikai resursa nosaukums, bet arī īss kopsavilkums par šo resursu. Daudzi skolotāji neraksta kopsavilkumus, jo tie nav obligāti, bet tas aizņem tikai pāris minūtes, lai pievienotu dažus vārdus, un tā ir cieņas izrādīšana pret jūsu studentiem un kolēģiem.

Resursa kopsavilkums

1.7. Izmantojiet kursa reģistrācijas atslēgu

Ja vien nevēlaties, lai jebkurš Internet tīkla lietotājs varētu pievienoties jūsu kursam (iespējams arī pretējais), neatstājiet kursa reģistrācijas atslēgas lauku tukšu, veicot kursa konfigurēšanu.

Šī vienreizējā parole ierobežos pieeju visiem, izņemot jūsu studentus.

Reģistrācijas atslēga

1.8. Mudiniet studentus padomāt, pirms viņi ievieto ziņojumu forumā

Daudziem studentiem ir ļoti nenopietna attieksme pret tekstu, ko viņi raksta forumos. Tā iemesls, iespējams, ir tas, ka, komunicējot savā starpā tiešsaistē, studenti parasti nepievērš uzmanību valodas stilam un gramatikai. Rosiniet studentus izmantot foruma ziņojumus kā iespēju mācīties un apgūt labas rakstīšanas iemaņas.

1.9. Veiciniet studentus rakstīt un izteikt atsauksmes par kursa struktūru, lietojamību, saturu utt

Jūsu studenti ir tie īstie eksperti, kuri var pateikt jums, vai esat izveidojuši kursu labi, ka tas ir lietotājam draudzīgs un viegli saprotams. Noteikti izveidojiet atgriezenisko saiti par to, kas strādā vai nestrādā. Viņu komentāri var nedaudz aizskart jūs, bet tie var būt ļoti noderīgi nākotnē. Aptaujai izmantojiet iebūvētos Moodle rīkus: Izvēle, Anketa vai Tests . Moodle ļauj ļoti viegli un ātri mainīt kursa saturu, lai sasniegtu augstu kvalitāti.

1.10. Neaizmirstiet par iespēju veidot papildus vērtēšanas skalas

Kaut gan Moodle pēc noklusējuma satur dažāda veida skalas studentu sekmju vērtēšanai, jūs varat izveidot savas skalas, kas tiks izmantotas forumos, un uzdevumus. Vērtējumi var būt skaitliskas vērtības vai vārdi/frāzes no skalām jeb reitinga sistēmām.

1.11. Dariet visu iespējamo, lai jūsu augšupielādētās datnes ir mazākas

Objekti, kas ir izveidoti Moodle sistemā (piemēram, Moodle Internet tīkla lapas un darbības moduļi), ir ļoti neliela izmēra un darbojas efektīvi Internet tīklā. Tomēr cita veida noderīgi Moodle resursi - datnes Jūsu studentiem (piemēram, Adobe Acrobat PDF datnes, attēli, skaņu datnes utt.) var būt ļoti dažādas pēc izmēra, tāpēc pievērsiet uzmanību augšupielādēto datņu izmēram. Atcerieties, studenti var piekļūt jūsu Moodle kursam no vietām ar lēnāku Internet tīkla pieslēguma ātrumu. Kad vien iespējams, saglabājiet augšupielādei paredzētās datnes ar vismazāko izmēru, kas ir iespējams, šādā veidā jūs arī samazināsiet servera un sakaru kanāla noslodzi.

1.12. Veidojiet saites uz augšupielādētajām Moodle datnēm ar to satura atšifrējumu

Tas ir ļoti noderīgi, ja saite ar augšupielādēto Moodle datni pati sevi apraksta. Piemēram, jūs varat izveidot saiti uz PDF dokumentu ar savas klases mācību programmu kā: „ Kursa mācību programma - PDF - 130Kb”. Tas uzreiz sniedz studentiem informāciju par datnes saturu, tipu, un lejupielādes izmēru. Šādā informācija ļauj jau iepriekš zināt, kādas programmas vai programmu spraudņi (plugins) būs nepieciešami datņu atvēršanai un cik aptuveni ilgi nāksies gaidīt, lai to lejupielādētu.

attēls

1.13. Izmantojiet papildus opcijas, lai modificētu uznirstošo logu izskatu

Veidojot resursus Teksta lapa, Lapa vai Iekšējais fails, kuri tiek atvērti pārlūkprogrammā, izmantojiet "Rādīt papildus" pogu, lai piekļūtu uznirstošo logu ( pop-up ) iespējām. Nosakot šo resursu atvēršanu jaunā logā, jūs varat atstāt galveno Moodle kursa lapu kā pamata platformu, kas ļaus lietotājam viegli orientēties kursa saturā. Izmantojot papildu opcijas, jūs varat izveidot vienkāršu logu bez standarta pārlūkprogrammas izvēlnēm un pogām. Jūs pat varat iestatīt loga izmērus, bet noteikti atstājiet iespēju ritināt logu un mainīt loga izmērus.

Uznirstošo logu parametri

2.1. Nemēģiniet apgūt un pielietot visus Moodle rīkus uzreiz

Moodle ir liela sistēma ar plašām iespējām. Tā ļauj realizēt visdažādākās funkcijas, bet nevajag censties izmēģināt un pielietot visu un uzreiz – var rasties sajukums un negribēšana apgūt tik „sarežģītu sistēmu”. Sāciet ar vienkāršām lietām, prasiet padomus kolēģiem un pēc dažiem mēnešiem jūs varāt kļūt par Moodle profesionāli.

2.2. Nemēģiniet dominēt diskusijās

Dažreizir nepieciešams virzīt studentu sarunas forumos. Jums vajadzētu tikai pavisamnedaudz noteikt diskusijas virzienu un izvairīties no moderatora vai galvenārunātāja lomas. Tas rosinās vairāk diskusiju starp studentiem un ļaus daudziemuzdrošināties izteikties. Stimulēt diskusijas ir viena lieta, dominēt diskusijāpavisam cits!

2.3. Neceriet, ka Moodle platforma var motivēt studentus studēt

Daudziskolotāji ir sajūsmā par Moodleiespējām un viņi vienkārši pieņem, ka arī studenti, ieraugot Moodle, ar lielu entuziasmu sāks aktīvito izmantot. Varbūt ar kādu grupu tas arī notiks. Bet atcerieties, ka labi organizēts mācību process (tiešsaistesvai klasiskais) iedvesmo un motivē studentus un tas ir docētāja, bet ne Moodle darbs!

2.4. Nepārkāpiet autortiesību likumu

Jajūs bieži izmantojat svešus darbus bez atbilstošām atsaucēm, jūsu studenti arīdarīs to pašu. Tas droši vien nav tas, ko jūs gribat viņiem iemācīt.

2.5. Neaizmirstiet pārbaudīt lietotāju profilus

Dažiemstudentiem ir vieglprātīga attieksme pret informāciju, ko viņi raksta par sevi.Jūs nekad nevarat zināt, ko viņi var ierakstīt savos profilos. Vislabāk ir regulāripārbaudīt lietotāju profilu saturu. Atkarībā no jūsu iestādes politikas, jūsuvietējiem likumiem un savu personisko pārliecību jūs varat darīt vai nedarītneko ar to informāciju, ko jūs atradīsiet profilos, bet jums ir jāzina, kas turir!

2.6. Nebaidieties eksperimentēt

Kadjums būs nepieciešams apgūt kaut kādu jaunu Moodlefunkciju, droši varat ķerties klāt! Ir ļoti niecīga varbūtība, ka jūs tiešāmkaut ko izdarīsiet nepareizi vai sabojāsiet. Sliktākais, kas var notikt, ir tad,kad jūs izdzēšat kaut ko, bet pirms dzēšanas jūs vienmēr redzēsiet skaidrubrīdinājumu, kas neļaus jums izdarīt šādu soli. Ja šaubāties, palūdziet jūsuadministratoru izveidot tieši jums "smilšu kastes" kursu, kurā jūsvarēsiet „spēlēties” - dzēst un sākt no jauna. Atcerieties, datori unlietojumprogrammas ir izveidotas cilvēkiem, nevis otrādi.

2.7. Nemēģiniet izmantot visu, bet tikai to, kas ir nepieciešams

Tiešitāpēc, ka Moodle ļauj kaut ko darīt, nenozīmē, kajums obligāti tas ir jāizmanto savā kursā. Moodleir ļoti spēcīga programmatūra, un daudzi tās elementi ir jautri un interesanti,lai sāktu tos izmantot. Tas ir labi, bet atcerieties, ka galvenais uzdevums irizveidot mācību vidi, nevis izklaides lapu ar plašām iespējām vai efektiem!

  • Kas ir jāzina studentiem pēc kursa beigšanas?
  • Kas ir jāmāk studentiem pēc kursa beigšanas?

Ļaujiet šiem jautājumiem diktēt, kā jums izmantot Moodle.